vrijdag 6 juli 2012

Jimi Hendrix


Jimi Hendrix


Biografie

Johnny Allen Hendrix werd geboren op 27 november 1942, Seattle ( Washington ). Dit werd later omgedoopt tot James Marshall Hendrix. door zijn vader werd hij Young Jimmy genoemd. Nog niet wetend, dat Young Jimmy een van de beste gitaristen van de wereld zou worden.
Op 2 februari 1958 is zijn moeder Lucille, gestorven aan de gevolgen van cirrose.
In 1961 ging Jimi Hendrix in dienst bij het leger van de Verenigde Staten, hij werd parachutist.
In London stierf een van de wereld beste gitarist, op 18 september 1970 aan een overdosis slaappillen.


Jimi Hendrix
Jimi Hendrix


  Het begin

Jimi tokkelde vroeger op zijn kamer op een bezemsteel. Later werd de bezemsteel vervangen door een oude ukelele. In de zomer van 1958 kocht Jimi voor vijf dollar een tweedehandse akoestische gitaar van een van zijn vrienden. Een leuk detail dat Jimi Hendrix begonnen is op een gitaar van 5 dollar en een van de beste gitaristen is geworden, die we kennen.
Kort nadat hij de gitaar had gekocht, ging Jimi bij een band, genaamd The Velvetones. Na drie maanden verliet Jimi Hendrix deze band. Een jaar later kocht Jimi zijn eerste elektrische gitaar, een Supro Ozark 1560. Deze gitaar gebruikte hij in de band, The Rocking Kings.
Toen Jimi Hendrix in 1961 in het Leger van de Verenigde Staten ging dienen bij de para troepen. Werd hij gestationeerd in het zuiden van de VS. Hier zag hij in de omgeving in verschillende cafeetjes goede gitaristen spelen. Dat hij daar de beste gitaristen uit de omgeving zag, maakte veel indruk op hem.
Toen hij gestationeerd was in Fort Campbell, vormde Jimi daar samen met de bassist Billy Cox, The King Casuals. In 1962 werd hij ontslagen uit het leger, tijdens een parachutesprong liep hij een enkelbreuk op. Na zijn periode in het leger ging Jimi aan het werk als sessie gitarist. Hij deed dit onder de naam Jimmy James. Hij speelde ook als back up voor artiesten als Little Richard, Sam Cooke, Ike en Tina Turner en de Isley Brothers. Verder vormde hij een groep onder de naam Jimmy James and the Blue Flames.                                                 

Jimi Hendrix Experience

Medio 1966 ontmoet Jimi Hendrix de toenmalige bassist van "The Animals", Chas Chandler. Die was behoorlijk onder de indruk van het gitaarspel van Jimi. Na een aantal jamsessies met de in zijn ogen een beste gitarist, vroeg hij hem mee te gaan naar Engeland. Daar werd samen met Noel Redding en Mitch Mitchell, de Jimi Hendrix Experience geformeerd.
Nadat "Hey Joe"in de britse hitparade was binnen gekomen, kreeg hij een Fender stratocaster van Linda Keith. Dit was toen de vriendin van Keith Richards, de beste gitarist van de Rolling Stones. Later kreeg Jimi een relatie met Linda.
In 1967 begon het succes te komen, nadat hun eerste album "Are you Experiend" uit was gekomen. Door deze album, waren ze in een klap bekend in Engeland. Waaarop niet veel later Europa zou volgen. De album is nog steeds een van de meest populaire albums ooit. Naast "Hey Joe", stonden ook de nummers, "Purple Haze", "The Wind Cries Mary", op deze album.
De een van de beste gitarist, keerde in 1967 terug naar de VS. Waar hij tijdens zijn optreden op het Monterey Pop Festival, zijn gitaar in de brand stak, om vervolgens kapot te slaan op de grond. Het tijdens een optreden zijn gitaar in de brand steken, heeft hij drie keer gedaan in zijn carriere.
Op een geven moment had Noel Redding zijn eigen band, en zagen ze mekaar steeds minder vaak in de studio. Na een optreden op het Denver Popfestival, kondigt Noel zijn vertrek aan. Dit betekende het einde van de "Jimi Hendrix Experience".


Jimi Hendrix Experience
Jimi Hendrix Experience


 Woodstock

Ze werden aangekondigd als Jimi Hendrix Experience, echter trad Jimi daar op met de band, die hij "Gypsy Suns and Rainbow" noemde.
Het optreden van de stratocaster gitarist in 1969 op Woodstock was een van zijn hoogtepunten. Het wordt door veel mensen beschouwd, als zijn beste live optreden ooit. Tijdens dit optreden speelde hij het beroemde controversiele versie van het Amerikaans Volkslied. Veel festivalbezoekers dachten, dat hij dit deed uit protest tegen de amerikaanse regering. Jimi zelf zei later in een tv intervieuw, dat dit niet zo was. Hij zei zelf, "I thought it was beautiful".
Het Woodstock en Art Festival was een rockfestival dat plaatsvond in 1969, op het terrein van de melkveehouder Max Yasgur in Bethel ( New York ). Dit ligt 65 kilometern van Woodstock. Het was het festival onder het motto van "drie dagen vrede en muziek". Er werd op 200.000 toeschouwers gerekend, maar het aantal lag ruim op 400.000 bezoekers. Waarvan de meeste geen entree betaald hebben.
Naast de een van de beste gitarist, traden op dat festival verscheidene artiesten op, onder ander;
Blood, Sweat & Tears, Jefferson Airplane
The Who, Melanie
Crosby, Stills, Nash & Young, Janis Joplin
Creedence Clearwater Revival, Joe Cocker
Santana, Johnny Winter



Jimi Hendrix op Woodstock
Jimi Hendrix op Woodstock


 Electric Lady Studio

Terug in Amerika kon Jimi zijn droom vervullen. Hij liet in 1970 zijn eigen opnamestudio bouwen, Electric Lady Studio in New Yorkcity. Hier werd " Electric Ladyland" opgenomen, een van de beste albums van de bekende gitarist.
De studio was bij vele artiesten en bands zeer populair. Onder ander hebben John Lennon, The Who, Led Zeppelin, The Rolling Stones en Greenday, in deze studio muziek opgenomen.

Muzikant

Hij was een amerikaanse gitarist en singer-songwriter. Zijn stijl was een mengeling van blues, rock en jazz. Verder had Jimi, een zeer flamboyante stijl wat betreft gitaar spelen. Volgens veel mensen, was hij een van de beste gitaristen, die we gekend hebben. Hij was linkshandig, maar speelde op rechtshandige gitaren. De reden hiervan is, dat er in die tijd weinig linkshandige gitaren in de winkels te koop waren. En wat er te koop werd aangeboden, was van mindere kwaliteit.
Jimi Hendrix was een veelzijdige muzikant, hij bespeelde gitaar, basgitaar, percussie, drums en keyboard.
Hij heeft de beste gitaren bespeeld, die er gemaakt zijn.
Van Fender, de stratocaster, telecaster, jazzmaster en de jaguar.
Van Gibson, de SG, firebird, flying V en les paul.
Verder nog o.a. drie Rickenbackers ( bas, zessnarige en twaalfsnarige gitaar ), Martin en Hofner.
De Gibson flying V was een linkshandige gitaar met gouden elementen en tremeloarm. Deze custom made gitaar is nog te bewonderen in de kluis van het Hardrock cafe in London.


Jimi Hendrix gitarist
Jimi Hendrix


  Optredens in Nederland

Jimi Hendrix is een paar keer in Nederland geweest om op te treden. De eerste keer was in 1967, "Fanclub" TV. Hij zou daar live spelen, maar er waren problemen met het geluid. En moest toen noodgedwongen playbacken, iets waar de beste gitarist een hekel aan had.
In het najaar van 1967 heeft hij opgetreden in het tv programma " Hoepla ", toen wel live. Een paar uur later gaf de Jimi Hendrix Experience een optreden in de oude Ahoy Hallen op de "Hippy Happy Beurs voor Tweeners".
Hij zou later nog een paar keer naar Nederland komen, om op te treden. Maar door omstandigheden is daar niets toen niet door geggaan.

Tragische dood

Op 18 september 1970 overleed Jimi Hendrix in het Samarkand Hotel in London. De een van de beste gitaristen, had een overdosis aan slaappillen met wijn genomen. Daardoor raakte hij in coma, waarna hij overleed op 27 jarige leeftijd.
Daarmee behoort hij tot "de Club van 27". Dit zijn invloedsrijke musici die door middel van overmatige drank en drugs gebruik op 27 jarige leeftijd kwamen te overlijden.
Tot deze club wordt gerekend, Janis Joplin, Brian Jones, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Curt Corbain en Amy Whinehouse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten