zondag 1 februari 2015

Roland Cube-30X

Roland Cube -30X

Algemene informatie

De Roland Cube is een veelzijdige versterker voor de gitaar. Deze versterker is voorzien van een ingebouwde 10 inch speaker. Dat houdt in een speaker die een doorsnee heeft van 25 centimeter. Het maximale vermogen van deze Cube - 30X is 30 watt.
Het gewicht van de Roland Cube-30X bedraagt 9,3 kilogram. Op al de vier hoeken heeft men profielen gemonteerd om beschadigingen te voorkomen.
Echter is er met een druk op de knop het vermogen terug te brengen naar 2 watt. Dit regelt men via de Roland's Power  Squeezer functie.
Zoals al gezegd er zitten vele mogelijkheden in deze gitaarversterker. Men kan de kanalen schakelen tussen Lead en Clean. Er zit een stemfunctie op de Cube 30. Men kan met deze gitaarversterker opnemen, een koptelefoon er op aan sluiten. Ook zit er een externe ingang op om een CD speler of een MP3 speler in te pluggen. Deze kan men gebruiken tijdens het oefenen.
Roland heeft deze gitaarversterker in 3 uitvoeringen uitgebracht, namelijk in 10, 20 en 30 watt.

Roland Cube-30X voorkant
Roland Cube-30X voorkant

COSM

Dit staat voor "Composite Object Sound Modeling". Dit is een stukje techniek van Roland zelf. In de Roland Cube -30X zitten negen van deze versterker soorten.
En wel de JC Clean, Acoustic, Black Panel, Dyna -Amp, R-Fier Stack, British Combo, Classic Stack, Metal Stack en de Tweed.

Bedieningspaneel

Hieronder volgt een beschrijving en de uitleg van de knoppen die op het bedieningspaneel zitten. Zoals al eerder beschreven, de Cube is een gitaarversterker met vele mogelijkheden.

Input: Hier sluit je de gitaar op aan.

Select: Dit is de schakelaar waarmee je de Clean en Lead kanaal kan selecteren.

Tuner: Hiermee kan je de aangesloten gitaar mee stemmen ( tunen ),

Gain: De Gain knop bedient het distortion niveau van het LEAD kanaal.

Volume: Hiermee kan de gitarist het volume regelen van het LEAD kanaal.

EFX: Met deze knop kan men verschillende effecten kiezen.

Delay/Reverb: Met behulp van deze knop kan men de tijd en sterkte regelen van het Delay effect. Hetzelfde geldt voor de Reverb.

Power Sqeezer: Met deze schakelaar kan men met 1 druk het vermogen terug brengen naar 2 watt, in de plaats van 30 watt.

Aux in: Hier kan men een MP3 of een CD speler inpluggen. Op die manier kan men met de gitaar meespelen.

Foot SW: Dit is van zelf sprekend bedoeld om een voetschakelaar in te pluggen.

Recording out/phones: Hierin kan men een koptelefoon inpluggen.

Power: Ook niet onbelangrijk is de Power knop, hiermee zet men de stoom aan of uit.

Roland Cube-30X regelpaneel
Roland Cube-30X regelpaneel

Equalizer

Het gedeelte Equalizer bevat drie draaiknoppen. Deze knoppen bepalen de kwaliteit van de tonen.

Bass: Met behulp van deze knop regelt men de kwaliteit van de lage tonen
Middle: Hiermee bepaal je de kwaliteit van de middelste tonen.
Treble: Deze knop bepaalt de kwaliteit van de hoge tonen.

Lead kanaal

Met behulp van deze knop kan men acht verschillende instellingen kiezen. Tevens kan men met behulp van deze schakelaar, de snaren kiezen om de gitaar te stemmen.

Acoustic: Door middel het COSM techniek kan men een standaard elektrische gitaar laten klinken als een dynamische akoestische gitaar.

Black Panel: Deze stand zorgt voor rijke lage tonen en helder hoge tonen. Deze stand is gebaseerd op de klassieke  Fender Twin Reverb. Deze stand kan men voor vele muziekstijlen gebruiken.

Brit Combo: Het geluid wat men hiermee creƫert is gebaseerd op de bekende VOX AC30TB. Deze versterker werd vaak gebruikt in de Britse muziek geschiedenis. In die tijd beter bekend als de "Merseybeat ".

Tweed: Deze sound is populair bij vele bluesgitaristen, vanwege zijn rauwe klanken. Dit geluid is gebaseerd op de vintage Tweed Fender bassman 4x10 combo.

Classic Stack: Dit geluid heeft de respons van een legendarische versterker van de Marshall. Het betreft de Marshall JMP 1987. Een geliefd geluid voor de het ultieme rock geluid. De Marshall JMP 1987 versterker staat bekend om zijn gelijkmatige geluid.

Metal Stack: Deze stand heeft een hoge gain en is gebaseerd op de Peavy EVH-5150 versterker.

R-Fier Stack: Gebaseerd op de MESA/Boogie Rectifier, een versterker met een behoorlijke hoge gain.

Dyna Amp: Hiermee kan men andere geluiden krijgen door de snaren anders aan te slaan. Wanneer men de snaren zacht aanslaat krijgt men een clean en transparante geluid uit de versterker. Echter wanneer men de snaren harder aanslaat, krijgt men een vervormde hoge gain. Hiermee kan de gitaarspeler veel gevoel leggen in zijn gitaarspel.


Roland Cube-30X achterkant
Roland Cube-30X achterkant


Conclusie

Roland is een gerenommeerde bouwer van gitaarversterkers. Het is een ideaal gitaarversterker om thuis te gebruiken en of mee te nemen naar een oefenruimte.de versterker is makkelijk mee te nemen en te hanteren.  Verder is de Roland Cube-30X is een versterker waar vele mogelijkheden op zitten. Ook kan men met deze gitaarversterker aardig een drumstel bij houden, wat betreft de versterker zijn vermogen.
Wat betreft prijs/kwaliteit verhouding, krijgt men echt waar voor zijn geld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten