maandag 25 februari 2013

Sigma gitaren

Sigma gitaren

Sigma Guitars

Alles heeft zijn verhaal, zo ook het ontstaan van " Sigma Guitars ". De Amerikaanse gitaarmarkt werd aan het aan van de jaren 60 bedreigd door gitaren van Japanse makelij. Deze gitaren die in Japan werden gemaakt leken heel veel op de Amerikaanse gitaren. Verder waren deze gitaren enorm vergelijkbaar met de originele gitaren. Er was een groot verschil, de gitaren die uit Japan kwamen waren veel goedkoper.
Nu kon men twee dingen doen, het juridisch aanvechten of zelf goedkopere gitaren gaan maken. De gitaarbouwer Martin en Co koos voor de laatste optie om de concurrentie aan te gaan.

logo Sigma Guitars
logo Sigma Guitars

Sigma guitars Est. 1970

In 1970 ging men akoestische instrumenten maken onder de naam Sigma. In zeer effeciente gitaarfabrieken ging men de Sigma gitaar maken. Dit gebeurde door zeer goede en speciale opgeleide personeel. Wanneer de gitaar klaar was in de Japanse fabriek, werd het instrument verscheept naar Amerika. Nadat ze in Amerika gekeurd en de kwaliteit goed bevonden werd, kwamen de gitaren op de markt.
Na een aantal jaren de gitaren in Japan te hebben gemaakt, ging men verder met het bouwen van gitaren in Korea. Daar werden nieuwe series en model nummers gitaren gemaakt, ook werd daar het vernieuwde logo gebruikt. Vanaf die tijd werd het logo " Sigma Guitars Est. 1970 ". Weer later werd de productie van de Sigma gitaren verplaatst naar Taiwan.
De produktie van de Sigma gitaar werd door Martin & Co gestopt in 2007. De rechten van de Sigma gitaar werd in 2011 opgekocht door het Duitse bedrijf " AMI muzikale instrumenten GmbH ". Dit bedrijf laat de tegenwoordige Sigma gitaar bouwen in China.


Sigma gitaar
Sigma gitaar


Kwaliteit

Zowel als constructie als klank bouwde Sigma in die tijd uitstekende gitaren. Zeker de wat betreft de kwaliteit en prijs verhouding, kreeg men echt waar voor zijn geld. Men kreeg een uitstekende naam, men kan wel zeggen een legendarische naam. De gitaren waren zo goed van kwaliteit en geluid, dat het niet vreemd is dat ze tweedehands bijna niet worden aangeboden. De eigenaar van een Sigma gitaar is er zo verknocht aan, dat hij zijn gitaar niet verkoopt.
Er zijn zelfs mensen die fan zijn van de Sigma gitaren, verder zijn er Sigma websites, Sigma community's. Verder zijn er mensen bij die gespecialiseerd zijn in deze gitaren, en de Sigma gitaren verzamelen.

kop van Sigma gitaar
kop van Sigma gitaar


Bouwhistorie

De Sigma werd van 1970 tot en met 1983 in Japan gemaakt. De Dreadnought DM-5 en DR-7 zijn de meeste modellen die er gebouwd werden. Alhoewel daar ook de Grand Concert Series en klassieke modellen gebouwd werden.
Van de DM en DR series staat de D voor Dreadnought, de M voor mahonie en de R voor rozenhout. Verder werden er de nummers 5, 7, 9, 11 en 15 gebruikt, deze nummer gaf de kwaliteit van het hout aan.
In de jaren 70 werd er op de kop alleen het woord Sigma gezet samen met de een symbool ( de Griekse letter sigma ). Deze symbool lijkt op een zijdelingse M, wat weer gekoppeld kan worden aan de M van Martin.
In 1984 werd de productie van de Sigma gitaren overgeheveld naar Korea, hier zou men tot 1993/94 de gitaren bouwen. In die tijd werd het logo van de kop ook aangepast, zoals te zien is op bovenstaande foto. Zoals gebruikelijk is werd er geen logo op de kop van de klassieke gitaren gemaakt, daar werd de identificatie op een etiket binnen in de body gezet.
Verder werden er de Martin modelnummers toegevoegd aan de productie.
De Sigma gitaar werd in 1993 tot en met 2007 gebouwd in Taiwan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten