zaterdag 21 februari 2015

Martin DCPA5

Martin DCPA5


Algemene informatie

De Martin DCPA5 is een gitaar van de gitaarbouwer Martin. Het is voor de begrippen van Martin een gitaar die niet veel kost. Maar voor de meeste mensen is 1000 euro, best nog een aardig bedrag om voor een gitaar neer te tellen.
DCPA wordt deze gitaar door Martin genoemd, en dit heeft een betekenis. De D staat voor D-model, oftewel het wereldbekende dreadnought model. Dit model is uitgevoerd met een cutaway, zoals de letter C het aan geeft. De PA staat voor "Performing Artist ", dit is het zogenaamde budgetvriendelijke serie van Martin. Om deze goedkopere gitaren te kunnen bouwen, gebruikt andere materialen dan de standaard gitaren van dit merk. Men bezuinigt onder ander, door deze gitaar af te leveren in een kartonnen doos.

Martin DCPA5
Martin DCPA5

Bouw

Zoals hier boven ook al beschreven is, de Martin DCPA5 is wat betreft model een dreadnougt. Verder heeft men dit model gebouwd met een cutaway.
Voor de top van de body kiest men voor massieve spruce. De achter en zijkanten van de body gebruikt men van "HPL Mahony ". Dit is gelamineerd hout , HPL staat voor "High Presure Laminate ".
De brug van deze Martin is gemaakt van kunststof, " Black Richklite ". Men heeft de brug wel voorzien van houtnerven in de bovenlaag. Men moet dus wel echt goed kijken om te zien van wat voor materiaal de brug is gemaakt. De firma Tusq heeft de kam geleverd voor de Martin DCPA5.
Martin heeft deze gitaar voorzien van een ingebouwde Fishman F1 pickup. Op deze pickup zitten maar twee knoppen. Met de ene knop bedien je de volume, en met de andere de toonregeling. Wanneer men de knoppen indrukt, kan men op die manier de tuner en fase regeling activeren.

Stemkop Martin
Stemkop Martin

Kop

Martin laat de hals van de Martin DCPA5 maken door de firma Stratabond. Dat houdt in dat deze gitaar is voorzien van een gelamineerde hals. 
Men laat de top van de stemkop voorzien van een laagje mahonie. Op deze manier behoudt men de , zoals men dat dan noemt, de "Martin look ". Wel heeft men de stemkop voorzien van eigen Martin stemmechanieken.
De toets is net als de brug gemaakt van kunststof. Dit kunststof noemt men "Black Richlite ". In principe  is het gerecycled papier wat men samen met een chemische stoffen  gaat bakken in mallen. Hierdoor ontstaat een kunststof wat op zich prima hout kan vervangen.

Stemkop Martin
Martin DCPA5 hals

Conclusie

Zo als men van Martin mag verwachten, is de Martin DCPA5 een prima gitaar met een uitstekende klank. Wat enigszins jammer is, dat ze de gitaar afleveren in een kartonnen doos. Een gitaar van een gerenommeerd merk verdient op zijn minst een leuke gitaartas.
Wat betreft de gebruikte kunststoffen materialen, hieraan  zal men aan moeten wennen. Steeds meer gerenommeerde merken stappen hierop over. Dit is gewoon een bittere noodzaak, vanwege dat bepaalde houtsoorten steeds schaarser worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten