woensdag 18 september 2013

Peter Banks

Peter Banks


Biografie

Peter William Brocksband, beter bekend als Peter Banks, is geboren op 15 juli 1947 in Barnet. Hij werd bekend als gitarist van de band Yes, waar hij te horen was op de eerste twee muziekalbums.
Op vroege leeftijd speelde Peter al op een gitaar. Van zijn vader had hij een westerngitaar gekregen. Verder kon Peter Banks ook al op vroege leeftijd banjo spelen, dit was in die tijd heel gebruikelijk.
Op 8 maart 2013 is Peter Banks op 65 jarige leeftijd overleden.

Peter Banks
Peter Banks

Yes

Peter Banks is twee jaar lang lid geweest van de rockband Yes. In die tijd zijn er twee albums opgenomen  voor Atlantic Records. De band Yes is opgericht in 1968, en was een progressieve rockband. Echter hield Peter Banks het in 1970 voor gezien, en stapte op 18 april uit de band.
De reden hiervoor was dat de bandleden Squire en Anderson graag de muziekpartijen van onder ander Peter Banks, wilden ondersteunen door klanken van een orkest. Dit zag Peter Banks niet zitten.
Gitarist Steve Howe was de opvolger van Peter Banks bij de rockband Yes.
Tijdens twee fanfestivals in 1994 en 1998 was Peter Banks weer even aanwezig in Yes.



Yes
Yes

Solo

Na zijn vertrek uit de rockband Yes, ging Peter Banks verder als solomusicus. Echt een groot succes werd zijn solocarrière niet. In februari 2009 was volgens het e-magazine Gibson Guitar Lifestyle, Peter Banks nog bij de top tien van belangrijkste gitaristen binnen de rockmuziek.


Overleden

Gitarist Peter Banks is op 8 maart 2013 overleden aan hartfalen. Op dat moment was hij bezig met een opnamesessie. Doordat hij niet kwam opdagen, is men bij Peter Banks thuis gaan kijken. Daar werd Peter Banks dood aangetroffen.