zondag 6 oktober 2013

Fender stratocaster



Fender Stratocaster

Stratocaster

De stratocaster is ontwikkeld in het begin van de jaren '50, en is uitgegroeid tot een van de meest geproduceerde en gekopieerde gitaar.
De Fender stratocaster is in 1954 op de markt gekomen. Deze gitaar is ontworpen door Leo Fender, Freddie Tavares en George Fullerton. Hun bedoeling was om een goede bespeelbare en klinkende gitaar op de markt te brengen. Tevens wilden ze een gitaar op de markt brengen met een tremelo-arm. Dit omdat ze wilden concurreren met de firma Bigsby, die reeds gitaren op de markt had met tremelo, die goed verkocht werden.

Fender stratocaster
Fender stratocaster


Kenmerken


De stratocaster had in het begin drie single coil (enkelspoel ) elementen met bovenliggende polen. Verder is de gitaar voorzien van drie draaiknoppen, volume, toon en toon. Vanaf 1977 zit er vaak een schakelaar op met vijf standen, in het begin zat er een schakelaar op met drie standen.
De body is meestal van massief elzenhout, bij transparante lak van essenhout. De hals is gemaakt van esdoorn, en bevestigd aan de body door middel van de driepunts halsverbinding. Deze halsverbinding werd in de jaren zeventig geïntroduceerd.
De toetsen zijn gemaakt van palissander of esdoorn, en heeft vaak 21 of 22 frets.
Verder heeft de gitaar een vibrato-arm. Door de cut out van de onderste hoorn, kan de gitarist gemakkelijk de hoge noten spelen. Deze body vorm heeft verder als groot voordeel dat het perfect in balans is. Waardoor de gitaar niet draait of kantelt. De body is zo afgerond dat het perfect tegen het lichaam past van de gitarist.
De gehele belangrijke basis van de "echte" stratocaster, is de schuine plug-ingang, de bekende gitaarkop, tremolo en de drie pick-ups. Al zijn er in de loop van de jaren vele stratocastersklonen gebouwd, met andere elementen en tremolo systemen. Het ontwerp van 1954 blijft toch de basis van deze elektrische gitaar.


single coil
Single coil

Jubileum

In 2004 vierde Fender het 50 jarige jubileum van de Fender Stratocaster in de Wembley Arena in Londen. Hier werd opgetreden door de werelds beste gitaristen die furore hebben gemaakt met de Fender stratocaster. Van dit optreden is een DVD gemaakt "Strat Pack-Live 50th".