vrijdag 26 september 2014

Dick Wagner

Dick Wagner


Algehele informatie

Dick Wagner werd geboren op 14 december 1942, in Oelwein, Jowa in Amerika. Hij kwam als Richard Allen Wagner ter wereld. Op vroege leeftijd leerde de jonge Dick Wagner zich zelf gitaar spelen. Hij is dan ook van 1964 tot en met 2014 actief geweest als gitarist.
Het meeste wat Wagner speelde was rock, hardrock en heavymetal. In het begin van  zijn carrière heeft hij veel groepen opgericht, die echter ook weer snel uit elkaar gingen. Een van die groepen was opgericht onder de naam Ursa Major. Van deze groep was Billy Yoel de pianist.

Dick Wagner
Dick Wagner

Carrière

In 1973 heeft gitarist Dick Wagner zijn bijdrage geleverd aan de platen Berlin en Rock-'n-roll animal. Deze platen zijn van de ook inmiddels overleden grootheid Lou Reed. Om hier op mee te spelen heeft Bob Ezrin gevraagd aan Wagner. Bob Ezrin was de toenmalige producer van Lou Reed.
Verder heeft Dick Wagner meegespeeld op albums van onder ander Aerosmith, Kiss, Peter Gabriel, Meat Loaf, Rod Stewart en Hall & Oates.
 De gitaarsolo die Dick Wagner onder ander speelde was de gitaarsolo in Slowburn. Dit was op de eerste album van Peter Gabriel, nadat Gabriel uit Genesis was vertrokken.

Dick Wagner samen met Alice Cooper
Dick Wagner samen met Alice Cooper

Alice Cooper

Bij de projecten van Alice Cooper was gitarist Dick Wagner jaren lang betrokken. Hij heeft verscheidene nummers gespeeld, hieronder een selectie.
Welcome to my nightmare.
Muscle of love.
School's out.
Billion dollar babies.
Verder schreef Dick Wagner de muziek van de hits Only women bleed en How you gonna see me now. Deze nummers zijn dan ook door vele artiesten gecoverd.

Dick Wagner
Dick Wagner

Gezondheid

In het jaar 2007 werd Dick Wagner getroffen door een hartaanval en een hersenbloeding. Hierdoor raakte hij verlamd aan zijn linkerarm, wat natuurlijk funest is voor een gitarist.
Echter maakte Dick Wagner na zijn revalidatie een comeback in 2011.
Op donderdag 30 juli 2014 is Dick Wagner op 71 jarige leeftijd overleden. Dit gebeurde in het ziekenhuis van Scottsdale in Arizona.