maandag 18 mei 2015

Palmer FAB 5

Palmer FAB 5


Algemene informatie

De Palmer FAB 5 is kleine compacte gitaar buizenversterker, met 5 watt als vermogen. De versterker is voorzien van een tien inch " Eminence Ragin Cajun " speaker. Het is een handige kleine versterker, met het gewicht van tien kilo. De versterker is ideaal om thuis te gebruiken, en het vermogen van deze versterker is meer dan voldoende. Het volstaat  om het volume minder ver open te draaien, de lampen worden dan al stevig aangestuurd.
De versterker is ideaal om de blues en rock mee te spelen. Wat betreft zijn uiterlijk is het een versterker met een klassieke uiterlijk.



Palmer FAB 5
Palmer FAB 5

Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel is simpel te bedienen, er zijn immers maar drie knoppen. Drie draaiknoppen, namelijk voor de boost, tone en volume. Vanzelfsprekend ook een voor het inschakelen van de power. Verder zit er een jack-input bovenop de versterker.
Aan de achterzijde van deze versterker zit een rooster, zodat dat de warmte eruit kan. Verder zit er nog een Power Attenuator schakelaar met drie standen. De stand Full met 5 Watt, Room met 2 Watt en Bedroom met 0,05 Watt.
Palmer FAB 5 bedieningspaneel
Palmer FAB 5 bedieningspaneel

Bouw

De behuizing van de Palmer FAB 5 is gemaakt van multiplex. Voor het afsluiten van de compartiment waar het technische gebeuren zit, heeft men gekozen voor plaatstaal.
Verder heeft men de speaker afgewerkt met speakerdoek in twee kleuren. De twee prachtige kleuren en de naam Palmer met het logo, maken dat de speaker een vintage uiterlijk heeft.

Palmer FAB 5 achterkant
Palmer Fab 5 achterkant

Conclusie

Door zijn geringe afmeting en Wattage, een prima versterker om thuis te gebruiken. Verder komt er een goede klank uit deze buizenversterker. Voor thuis gebruik komt er meer dan genoeg lawaai uit de Palm FAB 5. De bouwer van de Palmer heeft de versterker keurig netjes afgewerkt.
Deze Palmer wordt verkocht voor ongeveer 500 Euro. Hiervoor krijgt men een kwalitatieve goede buizenversterker voor, met een vintage uiterlijk. De rock en bluesgitarist zullen dan ook zeer tevreden zijn met de Palmer FAB 5.

dinsdag 5 mei 2015

Bob Marley

Bob Marley

Algemene informatie

Op 6 februari 1945 werd Nesta Robert Marley geboren. Dit vond plaats in een klein dorpje Nine Mile in Jamaica. Nesta Rober Marley is bekend geworden als Bob Marley.
In de tijd toen Bob Marley nog een tiener was, is hij samen met zijn moeder verhuisd. Hij kwam terecht in de hoofdstad van Jamaica, Kingston. Namelijk in Trenchtown, een buitenwijk van de Jamaicaanse hoofdstad. Dit stond in die tijd bekend als een zeer ongure buurt. In die tijd is Bob Marley uitgegroeid tot een straatvechter. Zijn bijnaam was in die tijd Tuff Gong.
Naast zijn liefde voor de muziek, hield Bob Marley ook van vrouwen. Hij heeft in totaal tien kinderen voort gebracht. Waarvan drie bij zijn eigen vrouw Rita, en nog eens zeven kinderen bij andere kortstondige relaties. Deze zeven kinderen die voor kwamen uit zijn slippertjes, heeft Bob Marley ook officieel erkend als zijn kinderen. Verder gaat het verhaal ten ronde dat er nog drie andere " liefdeskinderen "zouden zijn.

Bob Marley
Bob Marley

Reggae

Bob Marley was natuurlijk een legendarische artiest, die songs heeft geschreven die tijdloos zijn. Over een paar decennia zal men de muziek van Bob Marley nog steeds draaien. Wanneer men aan reggae denkt, dan denkt men direct aan Bob Marley. Hij werd dan ook niet voor niks de " King of Reagge " genoemd.  De artiest Bob Marley heeft ervoor gezorgd dat de reggae muziek ook bekendheid kreeg buiten Jamaica.
Wat echter apart is, dat hij hiervoor nooit beloond is met een Grammy Award. Terwijl zijn zeer muzikale zonen, Damian, Stephen en Ziggy wel al Grammy's gewonnen hebben.

Bob Marley and the Wailers
Bob Marley and the Wailers

Bob Marley and the Wailers

Bob Marley and the Wailers, een begrip in de wereld van de reggae. Deze groep heeft veel verschillende samenstellingen gehad. Oorspronkelijk was de naam van de band "The Wailers ". Maar de belangrijkste bandleden waren natuurlijk Bob Marley, Peter Tosh, Bonny Wailer en Neville Livingston. Bekende hits waren toen onder ander,  " Stir it Up "en " Get up, Stand up ".
De reggaeband is opgericht in 1963. Maar er kwam in 1974 een kink in de kabel, Peter Tosh en Neville Livingston wilden niet meer op tournee.
Bob Marley is toen verder gegaan als leadzanger, gitarist en songwriter van de band. De muzikanten waren toen van de Wailer band, en de achtergrondzangeressen waren de " I Threes ".

Bob Marley met zijn rode Les Paul
Bob Marley met zijn rode Les Paul

Wetenswaardigheden

Bob Marley was best trots op zijn geuzennaam Tuff Gong, die hij in zijn tienertijd had verworven. Want later gaf hij zijn opnamestudio en zijn platenlabel, de naam Tuff Gong.
Verder reed Bob Marley een lange tijd in een auto, van het merk BMW. De reden was dat BMW ook de initialen waren van Bob Marley and the Wailers.
Bij de bekende song "No Woman No Cry ", staat als auteur de naam "V. Ford" vermeld. Maar Bob Marley heeft wel degelijk het nummer zelf geschreven.  Echter was Vincent Ford een goede vriend van Bob Marley. Vincent Ford die een soepkeuken had in Trenchtown, kon op deze manier de soepkeuken blijven runnen. Doordat hij als auteur vermeld stond, kreeg hij de royalties.
Waar Bob Marley geboren is, daar is hij op 21 mei 1981 begraven. Ze hebben hem in een zware bronzen kist naar de top van de hoogste heuvel gedragen, en is daar tijdelijk in een mausoleum geplaatst.
Tevens zat er in die bronzen kist een bijbel, zakje wiet en zijn bekende rode Gibson Les-Paul gitaar.
In Kingston heeft men indertijd een Bob Marley museum geopend. Deze museum bevindt zich in het  huis van Bob Marley, waar hij vroeger gewoond heeft.

Bob Marley museum
Bob Marley museum


Overleden

Op 11 mei 1981 is Bob Marley op 36e jarige leeftijd overleden. In 1977 werd er al een kwaadaardige melanoom ontdekt bij Bob Marley. Dit werd ontdekt omdat hij tijdens een potje voetbal een blessure had opgelopen aan zijn grot teen. De artsen wilden zijn grote teen amputeren. Echter dit weigerde Bob Marley, vanwege religieuze overwegingen. Met als resultaat dat de kanker op een gegeven moment uitgezaaid was naar zijn longen en hersenen.