woensdag 16 september 2015

Alhambra Appalachian W-100 CW

Alhambra Appalachian W-100 CW


Algemene informatie

De Alhambra Appalachian is zoals de naam het al aan geeft, een gitaar van de bouwer Alhambra. De meeste mensen denken nog altijd bij de naam Alhambra, aan klassieke gitaren. Echter bouwt Alhambra ook steeds meer akoestische gitaren. Waaronder de Alhambra Appalachin W-100 CW. Dit is wat model betreft,  een dreadnought.
Een dreadnought met cutaway. Verder is de W-100 CW voorzien van een pick-up systeem. Hierin is ook een tuner ingebouwd, zodat men hiermee door middel van een lcd scherm, de gitaar kan stemmen. Als het lampje rood kleurt, staat de snaar te laag afgesteld. Te hoog geeft het scherm blauw aan, bij de kleur groen staat de snaar juist gestemd.
De gitaarbouwer Alhambra probeert met de W-100 serie, zoveel mogelijk gitaar  te bieden voor zo een laag mogelijke prijs.
Deze gitaar is verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk zwart en in een naturel kleur. Als men besluit om deze gitaar te kopen. Men krijgt er geen gitaartas of koffer bij.

Alhambra Appalachian W-100 CW
Alhambra Appalachian W-100 CW

Bouw

Voor de top van de body heeft Alhambra gekozen voor massief ceder. De zijkanten en achterkant zijn gemaakt van gelamineerde mahonie. De bindingen waarmee men de top en achterzijde heeft afgezoomd, zijn gemaakt van maple.
De brug van deze Alhambra is gemaakt van pallisander. Hier is niks geen geks aan. Pallisander wordt veel vaker gebruikt om een brug van te maken. Wat echter wel opvalt, dat men geen brugpinnetjes gebruikt om de snaren op zijn plek te houden. De snaren worden aan het eind van de brug, door de body gestoken. Men noemt deze methode de zogenaamde  "stringh-trough ".

Alhambra Appalachian brug
Alhambra Appalachian brug

Kop

Alhambra heeft er voor gekozen om de kop van de Appalachian te maken van mahonie. Verder heeft men er voor gekozen om zowel de kop als de hals af te werken met een zwarte laklaag die ondoorzichtig is. Natuurlijk heeft men ook niet vergeten om op de kop, het Alhambra embleem te plaatsen. De stemsleutels die op de kop zijn gemonteerd, zijn van Alhambra zelf.
Net zoals de kop, is de hals gemaakt van mahonie. Over het algemeen kiest Alhambra ervoor om de hals, stemkop en nekhiel aan mekaar vast te lijmen.
De toets van deze Alhambra van Indisch palissander, die mooi egaal en donker van kleur is. De toets is sober afgewerkt. Alleen op de zijkanten van de hals zitten de standaard dot-markeringen.

Alhambra Appalachian kop
Alhambra Appalachian kop

Conclusie

De Alhambra Appalachan W-100 CW kost iets meer dan 600 euro. Wanneer men zich deze gitaar aanschaft, krijgt men wat men kan en mag verwachten van een gitaar in deze prijsklasse.
Deze gitaar heeft een massieve top van ceder hout. En dit hoort men zeker terug aan het geluid wat uit de klankkast komt van deze gitaar.
Verder is deze Alhambra keurig afgewerkt, wat men natuurlijk ook verwacht van deze gitaarbouwer. Zoals gezegd een keurige gebouwde gitaar. Wat betreft klank komt deze gitaar goed uit verf.
Dat men deze gitaar sober heeft uitgevoerd op sommige punten, en dat men er geen gitaartas of koffer bij krijgt is jammer. Maar men heeft dit toch wel weer gecompenseerd door middel van de pickup en de geïntoneerde kam.