donderdag 7 maart 2013

Seasick Steve

Seasick Steve

Jeugd

In het jaar 1941 in Oakland, California werd Steven Gene World geboren. Dit is de man die we beter kennen als Seasick Steve. Seasick Steve zijn vader was verknocht aan de Boogie woogie muziek, die hij op de piano speelde. Toen Seasick een jaar of zes was heeft hij dit ook geprobeerd, maar dat lag hem totaal niet. Toen hij ongeveer acht jaar was is hij begonnen met gitaar spelen. Niet veel later kwam Seasick Steve erachter dat hij de Blues muziek mooi vond.

Seasick Steve
Seasick Steve


Zwerver

Op een gegeven moment besloot Steve om zijn ouderlijke huis te verlaten. Hij was toen 14 jaar en ging aan het zwerven. Om in levensbehoefte te voorzien had hij verschillende baantje. Ook trad Seasick Steve op met bluesmuziek. Maar met deze optredens raakte hij niet bekend. Ondanks dat hij in die tijd optrad met onder ander Lightnin Hopkins en John Lee Hooker. Tevens was Seasick in die tijd ook sessiemuzikant en studio-engineer.
Wat voor muziek maakt Seasick Steve? Het is een mengeling van blues, folk, country en boogie. Dit in combinatie met zijn muzikaliteit en rauwe stem, maken hem op dit moment tot een groot artiest.

Seasick Steve
Seasick Steve

Instrumenten

Wat Seasich Steve ook apart maakt om naar te kijken zijn de muziekinstumenten die hij bespeelt, en de manier waarop hij ze bespeelt. Allereerst heeft hij de "Mississipi Drum Machine ", dit is een omgekeerde kist die dienst doet als percussie.
Verder heeft Seasick de "Three-String Trance Wonder ", dit is een gitaar van Steve die maar drie snaren heeft. Ook bespeelt hij een gitaar met een schroevendraaier of met een bottleneck. Deze gitaar is voorzien met maar een enkele snaar en heet de "One-Stringed Diddley Bow ".

Seasick Steve
Seasick Steve

Doorbraak

Men zegt wel eens " beter laat dan nooit ", dit is ook van toepassing op Seasick Steve. Zijn doorbraak beleefde hij in 2006 op 66 jarige leeftijd. Hij maakte zijn tv debuut bij Jool Holland in zijn oudejaars muziekshow. Dit alles naar aanleiding van Seasick Steve zijn debuutalbum, Dog House Music.

Optredens

Toen begon voor Seasick Steve het optreden op de festivals in Europa. Hij was onder ander te zien op Humo's Pop Poll, Pukkelpop, Lowlands en Rock Werchter. In 2011 stond Seasick op het hoofdpodium van Rock Werchter, bij deze optreden had hij John Paul Jones bij zich. John Paul Jones was de bassist van Led Zeppelin.
Ook heeft Seasick op UK festivals opgetreden, onder ander Glastonburry, Reading en Leeds. Wereldwijd op Fuji Rock in Japan, East Coast Blues & Roots Music Festival in Australie en Roskilde in Denemarken.
In 2012 was Seasick Steve te zien op Pinkpop, hier was hij samen met zijn drummer Dan Magnusson. In Nederland werd Seasick bekend door zijn tv optreden in 2011 bij het programma, De Wereld Draait door. In 2010 was Seasick te zien bij Topgear, dit is een zeer populaire autoprogramma in Engeland.
Naast festivals heeft Seasick Steve ook in 2008 en 2009 getourd door Engeland, waarbij alle voorstellingen uitverkocht waren. Hij trad onder ander op in de Royal Albert Hall, London Hammersmith Apollo, de City Hall in Newcastle, The Edingburgh Queens Hall en het Grand Opera House in Belfast.

drummer Dan Magnusson
drummer Dan Magnusson

Albums

In 2006 bracht Seasick Steve zijn eerste album uit genaamd, Dog House Music. Later tekende Seasick een platencontract bij Warner Brothers. Bij hun bracht hij in 2008 zijn tweede studioalbum uit, I Started Out With Nothin, And Still Got Most Of It Left.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten