dinsdag 23 juli 2013

Magic Slim


Magic Slim

Biografie

Op 7 augustus 1937 in Torrence, Mississippi werd Morris Holt geboren. Morris Holt kreeg later bekendheid als Magic Slim. Morris Holt zijn ouders waren  katoenplukkers, leefden op een landbouwbedrijf en verzorgden het vee.
Als kind zijnde speelde Magic Slim piano, noodgedwongen stapte hij over naar de gitaar. Hij verloor namelijk zijn rechter pink door een ongeluk tijdens het plukken van katoen.
Later verhuisde Magic Slim naar Chicago. Daar kreeg hij zijn bijnaam van de bluesmuzikant "Magic Sam ".

Magic Slim and The Teardrops
Magic Slim and The Teardrops

The Teardrops

In de jaren zestig richtte Magic Slim zijn begeleidingsband, The Teardrops op, waarmee hij bekend werd. Deze band werd in 2003 voor de zesde maal uitgeroepen tot de beste bluesband van de Verenigde Staten.
Magic Slim is een paar keer in Nederland geweest met The Teardrops, om op te treden. De eerste keer in Nederland was in 1978. Ze gaven toen een optreden op het Chicago Bluesfestival die werd gehouden in de Jaap Edenhal in Amsterdam.
Tot en met het jaar 2012 trad hij nog op met zijn band. Echter door gezondheidsproblemen moest hij zijn tournee in januari 2013 onderbreken.


Magic Slim
Magic Slim

Chicago blues

Magic Slim heeft er aan mee geholpen om de elektrische Chicago blues vorm te geven. Hij wordt dan ook in het rijtje van grootheden gezet. zoals Muddy Waters en Howlin Wolf.
Verder had hij een vrij unieke stijl van gitaarspelen. Meer dan 30 bluesalbums heeft Magic Slim afgeleverd. In het begin maakte Magic Slim alleen singels. Zijn eerste opname was de song "Scufflin ". De eerste album genaamd "Born Under a Bad Sign ", kwam in 1977 uit. Zijn laatste album heet " Bad Boy ", die 2012 werd uitgebracht door het blueslabel " Blind Pig ".
Hij voor verschillende platenlabels uitgebracht, onder ander voor Blind Pig, Rooster Blues en Alligator.


Magic Slim
Magic Slim

Gezondheidsproblemen

Op donderdag 21 februari 2013 is Magic Slim overleden in een ziekenhuis in Philadelphia. Dit nieuws werd bekend gemaakt door zijn manager Marty Salzman. Magic Slim had de laatste tijd hart en longproblemen. Morris Holt is 75 jaar oud geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten