zondag 25 mei 2014

Fender Stratocaster van Bob Dylan

Fender Stratocaster van Bob Dylan

Newport

Iedereen kent Bob Dylan als de zanger van akoestische protestsongs. Echter trad hij op 25 juli 1965, tijdens het Newport Folk Festival op met een elektrische gitaar. Deze optreden met de Fender gitaar duurde wel geteld drie nummers. Het werd met boe geroep beantwoord, door het aanwezige en geschokte folkpubliek.
Men was gewend van de protestzanger dat hij zijn liedjes ten gehore bracht met zijn akoestische gitaar.

Bob Dylan
Bob Dylan

Piloot
De gitaar die in een gitaarkoffer zat is door Bob Dylan achtergelaten in het vliegtuig. Tevens zaten er in de gitaarkoffer nog een paar hand geschreven teksten. 
Deze gitaar is bijna vijftig jaar in het bezit geweest van een familie uit New Jersey. De piloot Vic Quinto die, werkte voor de manager van Bob Dylan, heeft de koffer met gitaar mee naar huis genomen. De piloot heeft het management van Bob Dylan hierover ingelicht, maar kreeg nooit een reactie.

Bob Dylan met elektrische gitaar
Bob Dylan met elektrische gitaar

Veiling
Op 6 december 2013 is de Fender Stratocaster geveild samen met de koffer en de hand geschreven teksten. Deze elektrische gitaar bracht het record bedrag op van 965.000 dollar, dit is ruim 700.000 euro. Hiermee werd het recordbedrag verbroken van de Fender "Blackie "van Eric Clapton. Deze gitaar werd in 2004 verkocht voor 959.000 dollar.
Dit zijn de gegevens die het veilinghuis Christie's bekend heeft gemaakt. Wie de nieuwe eigenaar van de elektrische gitaar is geworden, wordt niet vermeld door het veilinghuis.


De geveilde Fender Stratocaster
De geveilde Fender Stratocaster

Belangrijk

Al met al een bijzondere verhaal van de vroegere elektrische gitaar van Bob Dylan. Deze Fender Stratocaster wordt ook wel als een van de belangrijkste instrumenten gezien uit de geschiedenis van de popmuziek.
Natuurlijk zijn er vele Fender Stratocasters gemaakt en bespeeld. Maar gezien de vroegere eigenaar, het verhaal en de extreem hoge prijs van deze elektrische gitaar. Maakt het wel dat deze Fender Stratocaster een bijzondere gitaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten