zaterdag 21 februari 2015

Martin DCPA5

Martin DCPA5


Algemene informatie

De Martin DCPA5 is een gitaar van de gitaarbouwer Martin. Het is voor de begrippen van Martin een gitaar die niet veel kost. Maar voor de meeste mensen is 1000 euro, best nog een aardig bedrag om voor een gitaar neer te tellen.
DCPA wordt deze gitaar door Martin genoemd, en dit heeft een betekenis. De D staat voor D-model, oftewel het wereldbekende dreadnought model. Dit model is uitgevoerd met een cutaway, zoals de letter C het aan geeft. De PA staat voor "Performing Artist ", dit is het zogenaamde budgetvriendelijke serie van Martin. Om deze goedkopere gitaren te kunnen bouwen, gebruikt andere materialen dan de standaard gitaren van dit merk. Men bezuinigt onder ander, door deze gitaar af te leveren in een kartonnen doos.

Martin DCPA5
Martin DCPA5

Bouw

Zoals hier boven ook al beschreven is, de Martin DCPA5 is wat betreft model een dreadnougt. Verder heeft men dit model gebouwd met een cutaway.
Voor de top van de body kiest men voor massieve spruce. De achter en zijkanten van de body gebruikt men van "HPL Mahony ". Dit is gelamineerd hout , HPL staat voor "High Presure Laminate ".
De brug van deze Martin is gemaakt van kunststof, " Black Richklite ". Men heeft de brug wel voorzien van houtnerven in de bovenlaag. Men moet dus wel echt goed kijken om te zien van wat voor materiaal de brug is gemaakt. De firma Tusq heeft de kam geleverd voor de Martin DCPA5.
Martin heeft deze gitaar voorzien van een ingebouwde Fishman F1 pickup. Op deze pickup zitten maar twee knoppen. Met de ene knop bedien je de volume, en met de andere de toonregeling. Wanneer men de knoppen indrukt, kan men op die manier de tuner en fase regeling activeren.

Stemkop Martin
Stemkop Martin

Kop

Martin laat de hals van de Martin DCPA5 maken door de firma Stratabond. Dat houdt in dat deze gitaar is voorzien van een gelamineerde hals. 
Men laat de top van de stemkop voorzien van een laagje mahonie. Op deze manier behoudt men de , zoals men dat dan noemt, de "Martin look ". Wel heeft men de stemkop voorzien van eigen Martin stemmechanieken.
De toets is net als de brug gemaakt van kunststof. Dit kunststof noemt men "Black Richlite ". In principe  is het gerecycled papier wat men samen met een chemische stoffen  gaat bakken in mallen. Hierdoor ontstaat een kunststof wat op zich prima hout kan vervangen.

Stemkop Martin
Martin DCPA5 hals

Conclusie

Zo als men van Martin mag verwachten, is de Martin DCPA5 een prima gitaar met een uitstekende klank. Wat enigszins jammer is, dat ze de gitaar afleveren in een kartonnen doos. Een gitaar van een gerenommeerd merk verdient op zijn minst een leuke gitaartas.
Wat betreft de gebruikte kunststoffen materialen, hieraan  zal men aan moeten wennen. Steeds meer gerenommeerde merken stappen hierop over. Dit is gewoon een bittere noodzaak, vanwege dat bepaalde houtsoorten steeds schaarser worden.

woensdag 4 februari 2015

Lag Roxane Racing 2000

Lag Roxane Racing 2000


Algemene informatie

De Lag Roxane Racing 2000 is gebaseerd op het uiterlijk van een auto en de Roxane gitaar van Lag. De gitaarbouwer Lag heeft voor deze gitaar gekozen de Roxane  te stylen met een vleugje sportwagen. Deze gitaar kan men in verschillende kleuren kopen. Voornamelijk in vintage kleuren, de racing-red kleur is wel heel toepasselijk voor dit model gitaar. Ook niet te vergeten dat deze gitaar ook te leveren is in het beroemde " British racing Green ".
Wat verder duidelijk naar voren komt bij de Lag Roxane Racing 200, is hoe men de hals van de gitaar heeft ingelegd. Men heeft de hals ingelegd met zogenaamde "wings ", dit is gebaseerd op de oldtimers uit de jaren 50.
Verder wordt de gitaar afgeleverd in een gitaartas. Nu is dit op zich niet bijzonder, maar de gitaartas die Lag vertrekt bij deze gitaar heeft wel een mooie look. Ze leveren deze Lag gitaar in een gitaartas die aan de buitenkant is afgewerkt met leer. De gitaartas is van binnen in zijn geheel gevoerd. Dit heeft als doel dat de Lag RR 2000 niet beschadigt.
Lag Roxane Racing 2000
Lag Roxane Racing 2000

Bouw

Voor de body van de Lag Roxane Racing 2000, heeft men gekozen voor een dubbele cutaway. Het materiaal van de body is gemaakt van mahonie.Verder is deze Lag gitaar uitgevoerd met een gewelfde top.
Wat verder ook een heel mooi detail is van de Lag RR 2000, is de slagplaat. Deze is gemaakt van gegraveerde aluminium en is symmetrisch van vorm.
Als pickups heeft Lag gekozen voor de Seymour Duncan P90. Men heeft verder twee volumeknoppen gemonteerd op de body van de gitaar. Elke pickup heeft zijn eigen volume knop, het zogenaamde dubbele volumeregeling. Men kan dus de pickups apart aansturen. De brugpickup levert het rauwere geluid, terwijl de halspickup een warmere geluid produceert.
Op de body heeft Lag de keus gemaakt om een brug te monteren van Schaller, dit in combinatie met een tremelo-arm van Bingsby.

Stemkop van de Lag Roxane Racing 2000
Stemkop van de Lag Roxane Racing 2000

Kop

Net zoals de body is ook de stemkop afgewerkt met  een aluminium onderdeel. De plaatje die ze op de stemkop hebben geplaatst, is dan ook volledig afgestemd op de thema auto. Natuurlijk hebben ze de stemmechanieken van Schaller, ook volledig afgestemd op de thema die Lag heeft gecombineerd met deze gitaar.
De hals van deze elektrische gitaar is gemaakt van mahonie. Deze hals van de Lag Roxane Racing 2000 hebben ze met een mooi gevormde nekhiel vastgelijmd aan de body. Voor de topkam hebben ze gekozen voor Tusq als leverancier.
Verder hebben ze de gitaar voorzien van een ebbenhouten toets met mooi inlegwerk. Het is dan ook geen verrassing dat de hals is ingelegd met "wings ". De hals van deze Lag, telt 22 frets.


Lag Roxane Racing 2000 slagplaat
Lag Roxane Racing 2000 slagplaaat

Conclusie

Lag geeft aan dat de adviesprijs van deze elektrische gitaar rond de 2000 euro ligt. Dit is zeker geen goedkope gitaar.
Maar als men ziet hoe deze gitaar wat betreft zijn look eruit ziet, en wat voor materialen en onderdelen er gebruikt zijn. Dan kan men zeker stellen dat de verhouding wat betreft de prijs en kwaliteit zeker in orde is.

zondag 1 februari 2015

Roland Cube-30X

Roland Cube -30X

Algemene informatie

De Roland Cube is een veelzijdige versterker voor de gitaar. Deze versterker is voorzien van een ingebouwde 10 inch speaker. Dat houdt in een speaker die een doorsnee heeft van 25 centimeter. Het maximale vermogen van deze Cube - 30X is 30 watt.
Het gewicht van de Roland Cube-30X bedraagt 9,3 kilogram. Op al de vier hoeken heeft men profielen gemonteerd om beschadigingen te voorkomen.
Echter is er met een druk op de knop het vermogen terug te brengen naar 2 watt. Dit regelt men via de Roland's Power  Squeezer functie.
Zoals al gezegd er zitten vele mogelijkheden in deze gitaarversterker. Men kan de kanalen schakelen tussen Lead en Clean. Er zit een stemfunctie op de Cube 30. Men kan met deze gitaarversterker opnemen, een koptelefoon er op aan sluiten. Ook zit er een externe ingang op om een CD speler of een MP3 speler in te pluggen. Deze kan men gebruiken tijdens het oefenen.
Roland heeft deze gitaarversterker in 3 uitvoeringen uitgebracht, namelijk in 10, 20 en 30 watt.

Roland Cube-30X voorkant
Roland Cube-30X voorkant

COSM

Dit staat voor "Composite Object Sound Modeling". Dit is een stukje techniek van Roland zelf. In de Roland Cube -30X zitten negen van deze versterker soorten.
En wel de JC Clean, Acoustic, Black Panel, Dyna -Amp, R-Fier Stack, British Combo, Classic Stack, Metal Stack en de Tweed.

Bedieningspaneel

Hieronder volgt een beschrijving en de uitleg van de knoppen die op het bedieningspaneel zitten. Zoals al eerder beschreven, de Cube is een gitaarversterker met vele mogelijkheden.

Input: Hier sluit je de gitaar op aan.

Select: Dit is de schakelaar waarmee je de Clean en Lead kanaal kan selecteren.

Tuner: Hiermee kan je de aangesloten gitaar mee stemmen ( tunen ),

Gain: De Gain knop bedient het distortion niveau van het LEAD kanaal.

Volume: Hiermee kan de gitarist het volume regelen van het LEAD kanaal.

EFX: Met deze knop kan men verschillende effecten kiezen.

Delay/Reverb: Met behulp van deze knop kan men de tijd en sterkte regelen van het Delay effect. Hetzelfde geldt voor de Reverb.

Power Sqeezer: Met deze schakelaar kan men met 1 druk het vermogen terug brengen naar 2 watt, in de plaats van 30 watt.

Aux in: Hier kan men een MP3 of een CD speler inpluggen. Op die manier kan men met de gitaar meespelen.

Foot SW: Dit is van zelf sprekend bedoeld om een voetschakelaar in te pluggen.

Recording out/phones: Hierin kan men een koptelefoon inpluggen.

Power: Ook niet onbelangrijk is de Power knop, hiermee zet men de stoom aan of uit.

Roland Cube-30X regelpaneel
Roland Cube-30X regelpaneel

Equalizer

Het gedeelte Equalizer bevat drie draaiknoppen. Deze knoppen bepalen de kwaliteit van de tonen.

Bass: Met behulp van deze knop regelt men de kwaliteit van de lage tonen
Middle: Hiermee bepaal je de kwaliteit van de middelste tonen.
Treble: Deze knop bepaalt de kwaliteit van de hoge tonen.

Lead kanaal

Met behulp van deze knop kan men acht verschillende instellingen kiezen. Tevens kan men met behulp van deze schakelaar, de snaren kiezen om de gitaar te stemmen.

Acoustic: Door middel het COSM techniek kan men een standaard elektrische gitaar laten klinken als een dynamische akoestische gitaar.

Black Panel: Deze stand zorgt voor rijke lage tonen en helder hoge tonen. Deze stand is gebaseerd op de klassieke  Fender Twin Reverb. Deze stand kan men voor vele muziekstijlen gebruiken.

Brit Combo: Het geluid wat men hiermee creƫert is gebaseerd op de bekende VOX AC30TB. Deze versterker werd vaak gebruikt in de Britse muziek geschiedenis. In die tijd beter bekend als de "Merseybeat ".

Tweed: Deze sound is populair bij vele bluesgitaristen, vanwege zijn rauwe klanken. Dit geluid is gebaseerd op de vintage Tweed Fender bassman 4x10 combo.

Classic Stack: Dit geluid heeft de respons van een legendarische versterker van de Marshall. Het betreft de Marshall JMP 1987. Een geliefd geluid voor de het ultieme rock geluid. De Marshall JMP 1987 versterker staat bekend om zijn gelijkmatige geluid.

Metal Stack: Deze stand heeft een hoge gain en is gebaseerd op de Peavy EVH-5150 versterker.

R-Fier Stack: Gebaseerd op de MESA/Boogie Rectifier, een versterker met een behoorlijke hoge gain.

Dyna Amp: Hiermee kan men andere geluiden krijgen door de snaren anders aan te slaan. Wanneer men de snaren zacht aanslaat krijgt men een clean en transparante geluid uit de versterker. Echter wanneer men de snaren harder aanslaat, krijgt men een vervormde hoge gain. Hiermee kan de gitaarspeler veel gevoel leggen in zijn gitaarspel.


Roland Cube-30X achterkant
Roland Cube-30X achterkant


Conclusie

Roland is een gerenommeerde bouwer van gitaarversterkers. Het is een ideaal gitaarversterker om thuis te gebruiken en of mee te nemen naar een oefenruimte.de versterker is makkelijk mee te nemen en te hanteren.  Verder is de Roland Cube-30X is een versterker waar vele mogelijkheden op zitten. Ook kan men met deze gitaarversterker aardig een drumstel bij houden, wat betreft de versterker zijn vermogen.
Wat betreft prijs/kwaliteit verhouding, krijgt men echt waar voor zijn geld.