maandag 23 maart 2015

Eastman Guitars

Eastman Guitars


Historie

Sinds 1992 bestaat het bedrijf Eastman snaren. De firma is opgericht in de Verenigde Staten door Qian Ni.
In de tijd van oprichting, was Qian Ni een muziekstudent. Hij heeft gestudeerd aan de Universiteit van Boston.
De bedrijf Eastman maakt verschillende muziekinstrumenten. In het begin bouwde men alleen violen, later kwamen daar de mandolines, ukeleles, banjo's en gitaren bij.

Eastman logo
Eastman logo

Bejing

De muziekinstrumenten bouwer Eastman heeft een eigen fabriek in China. In de fabriek die in Bejing gevestigd is, maakt men muziekinstrumenten. Men krijgt het daar voor elkaar om hoogwaardige en kwalitatieve goede muziekinstrumenten met de hand te bouwen. Men is vooral bekend om het feit, dat men een geheel massief gebouwde gitaar tegen een betaalbare prijs aan kan bieden.
De gitaarbouwer Eastman werkt samen met een paar ontwerpers, waardoor er op een gegeven moment nieuwere ontwerpen op de markt zijn gekomen.

Eastman gitaren
Eastman gitaren

Eastman Guitars

Eastaman Guittars is de jaren negentig begonnen met het bouwen van " vintage "gitaren. Later heeft men het assortiment akoestische gitaren uitgebreid met andere modellen. Men bouwt nu de zogenaamde "hollowbody's ", en de andere bestaande modellen van akoestische gitaren. Ook bouwt Eastman Guitars al elektrische gitaren.
In tussen heeft Eastman Guitars een goede naam opgebouwd. Het merk Eastman begint al aardig een begrip te worden onder de gitaarspelers. De gitaren van Eastman worden dan ook steeds populairder. Zo langzamerhand worden de gitaren van Eastman gebruikt in de huiskamer als zowel op het podium.

woensdag 11 maart 2015

LTD Ron Wood 3TSB

LTD Ron Wood 3TSB

Algemene informatie

De LTD Ron Wood 3 TSB is zoals de naam van de gitaar al aan geeft, een signature model. Elk gerenommeerde gitaar merk, heeft een bekende gitarist(en) gekoppeld aan zijn gitaren.
De gitaarbouwer LTD is gekoppeld aan ESP. De LTD gitaren zijn de goedkopere versies van de ESP modellen. Nu zijn deze beide merken vooral bezig met het bouwen van gitaren voor de rock en metal scene. Opmerkelijk is dan ook de keus van Ron Wood, die dan zijn voorkeur uit naar een telecaster gitaar. Maar wie zou er niet trots op zijn, om signature gitaren te bouwen met zo een bekende en bepalende gitarist in de muziekwereld. Ron Wood een van de gitaristen van de Rolling Stones, is natuurlijk wel een naam van faam.
Gitarist Ron Wood heeft zijn smaak mogen bepalen om een signature gitaar te mogen ontwerpen. Het ontwerp is dan ook gebaseerd op Ron Wood zijn voorliefde, voor de Fender Telecaster.
De aanduiding 3TSB staat voor |"3 tone sun burst ".

LTD Ron Wood 3TSB
LTD Ron Wood 3TSB

Bouw

Zoals eerder aangegeven, de LTD Ron Wood 3TSB is echte telecaster. De body van deze telecaster hebben ze gemaakt van alder (elzen). De body bestaat uit drie aan elkaar gelijmde delen. Men gebruikt in het midden een zogenaamde centerblock, waar de hals aan vast zit. Verder bouwt men ook alle aanwezige elektronica op dit stuk. De body wordt afgemaakt met de twee zijkanten.
De achterzijde en de top heeft men afgewerkt met een dubbele binding van kunststof.
De brug van de LTD Ton Wood 3TSB heeft geen opstaande randen. Men heeft deze LTD voorzien van twee verschillende pick-ups. In de brug zit een STL 2 single coil, en vlak bij de hals van de gitaar zit een SH-1 humbucker.

LTD Ron Wood 3TSB
LTD Ron Wood 3TSB

Kop

Zoal bij veel telecaster gitaren, heeft LTD de kop en hals uit een stuk hout gemaakt. En wel van maple, ook wel essen genoemd. De achterkant van de hals van deze gitaar heeft men afgewerkt met een satijnen laklaag. Aan de stemkop heeft men "LTD vintage" tuners van LTD zelf gemonteerd. Het aparte is dat de snaren door een gleuf geduwd moeten worden. Bij de meeste stemmechanieken zit een gaatje waar de snaar door heen gaat.
Voor de toets heeft men gekozen voor palisander, oftewel rosewood. Over het algemeen komt men dit bij andere telecaster gitaren ook tegen. Wat echter wel een groot verschil is vergeleken met de meeste telecasters, dat men gekozen heeft voor 22 jumbo frets.

achterkant LTD Ron Wood 3TSB
achterkant LTD Ton Wood 3TSB

Conclusie

De LTD Ron Wood 3TSB is een telecaster die keurig is afgewerkt. Verder is deze gitaar prachtig donker van kleur. Met de twee zeer verschillende pick-ups, kan men met deze telecaster voor vele muziek stijlen gebruiken. Er komt dan ook een prachtig geluid uit deze gitaar.
Deze LTD kost rond de 850 euro, men krijgt daarbij echter geen koffer of gitaartas. Maar voor deze prijs krijgt men een prima gitaar.

dinsdag 3 maart 2015

Alvarez AD60

Alvarez AD60

Algemene informatie

In Amerika is de gitaarbouwer Alvarez bekend als bouwer van gitaren van verschillende prijzen.. Het merk Alvarez heeft een uitgebreide assortiment gitaren. In het assortiment van Alvarez zitten beginners gitaren tot met de hand gemaakte duurdere gitaren.
De Alvarez AD60 is een akoestische gitaar, het betreft een dreadnought model. Men beveelt aan om deze gitaar te voor zien van een zwaardere setje snaren. De Alvarez wordt afgeleverd met een iets te lichte set snaren. Het is algemeen bekend dat een dreadnought beter tot zijn recht komt met een iets zwaardere setje snaren.
Men levert deze gitaar af in een kartonnen doos, maar dat kan ook haast niet anders. Aangezien deze gitaar even duurder is als 300 euro.

Alvarez AD60
Alvarez AD60

 Bouw

Alvarez heeft de achter en zijkanten van de body, gemaakt van gelamineerde mahonie. De top van deze gitaar is massief. Voor de top hebben ze massieve A+  Sitka spar gebruikt. Dit komt niet vaak voor bij gitaren in deze prijsklasse.
Verder heeft Alvarez in de binnenkant van de body ook aanpassingen gedaan. Men heeft de X- bracing een iets opgeschoven en verder verstevigd. Deze wijze van bouwen is bedoeld om nog een betere klank uit de body te laten komen. Verder is de body van de Alvarez keurig afgewerkt met bindingen. Om de klankgat heeft men deze gitaar voorzien van een inleg van parelmoer.
Voor de brug van deze Alvarez AD60 heeft men een eigen ontwerp gebruikt. Het gaat om de brug die Alvarez, de "bi-level rosewood " noemt. Deze brug heeft twee niveau's, waarvan je de laagste de snaren vast zet met brugpinnetjes. De kam is zoals dat wordt genoemd een geintoneerde kam die op een soort van verhoging staat. Hierdoor ontstaat er een grotere hoek van de brugpinnetjes, Zodoende wordt er een veel betere overdracht van de trillingen van de snaren naar het bovenblad van de body. Dat betekent dat deze brugpinnetjes een stukje langer zijn. Nu is dit op zich niet zo'n probleem, behalve als men de snaren gaat vervangen. Dan moet men er alert op zijn, omdat de langere brugpinnetjes wat sneller uit de brug willen springen.

stemkop Alvarez AD60
stemkop Slvarez AD60

Kop

De kop en hals van de Alvarez AD60 bestaat uit een driedelige laminaat. De hals van deze gitaar is iets dikker dan normaal, een C-profiel. Alvarez maakt de hals uit een enkel stuk hout, en lijmt de nekhiel eraan vast.
Op de stemkop van deze gitaar heeft men stemmechanieken gemonteerd van Alvarez zelf. De toets van de Alvarrez is van Rosewood, waarop alleen op de 12e fret een inlay zit. Men heeft wel weer de zijkanten van de hals afgezoomd. Dit door middel van een ivoor kleurige binding gemaakt van kunststof. Op deze zijkant staan zwarte stippen voor de positiemarkering.
Wat zeker ook weer opvalt aan deze gitaar in deze prijsklasse is, dat de topkam gemaakt is uit been.

achterkant Alvarez AD60
achterkant Alvarez AD60

Conclusie

De Alvarez AD60 is een gitaar die prima te bespelen is. Verder is deze gitaar degelijk gebouwd en keurig afgewerkt. De gitaarbouwer heeft niet bezuinigd op de bouwwijze en materialen. Voor deze gitaar geeft men als adviesprijs op van 329 Euro.
Er worden heel veel gitaren aangeboden in deze prijsklasse. Maar er zullen niet veel gitaarbouwers zijn,die dan een gitaar leveren met een massieve top en een topkam van been.