dinsdag 3 maart 2015

Alvarez AD60

Alvarez AD60

Algemene informatie

In Amerika is de gitaarbouwer Alvarez bekend als bouwer van gitaren van verschillende prijzen.. Het merk Alvarez heeft een uitgebreide assortiment gitaren. In het assortiment van Alvarez zitten beginners gitaren tot met de hand gemaakte duurdere gitaren.
De Alvarez AD60 is een akoestische gitaar, het betreft een dreadnought model. Men beveelt aan om deze gitaar te voor zien van een zwaardere setje snaren. De Alvarez wordt afgeleverd met een iets te lichte set snaren. Het is algemeen bekend dat een dreadnought beter tot zijn recht komt met een iets zwaardere setje snaren.
Men levert deze gitaar af in een kartonnen doos, maar dat kan ook haast niet anders. Aangezien deze gitaar even duurder is als 300 euro.

Alvarez AD60
Alvarez AD60

 Bouw

Alvarez heeft de achter en zijkanten van de body, gemaakt van gelamineerde mahonie. De top van deze gitaar is massief. Voor de top hebben ze massieve A+  Sitka spar gebruikt. Dit komt niet vaak voor bij gitaren in deze prijsklasse.
Verder heeft Alvarez in de binnenkant van de body ook aanpassingen gedaan. Men heeft de X- bracing een iets opgeschoven en verder verstevigd. Deze wijze van bouwen is bedoeld om nog een betere klank uit de body te laten komen. Verder is de body van de Alvarez keurig afgewerkt met bindingen. Om de klankgat heeft men deze gitaar voorzien van een inleg van parelmoer.
Voor de brug van deze Alvarez AD60 heeft men een eigen ontwerp gebruikt. Het gaat om de brug die Alvarez, de "bi-level rosewood " noemt. Deze brug heeft twee niveau's, waarvan je de laagste de snaren vast zet met brugpinnetjes. De kam is zoals dat wordt genoemd een geintoneerde kam die op een soort van verhoging staat. Hierdoor ontstaat er een grotere hoek van de brugpinnetjes, Zodoende wordt er een veel betere overdracht van de trillingen van de snaren naar het bovenblad van de body. Dat betekent dat deze brugpinnetjes een stukje langer zijn. Nu is dit op zich niet zo'n probleem, behalve als men de snaren gaat vervangen. Dan moet men er alert op zijn, omdat de langere brugpinnetjes wat sneller uit de brug willen springen.

stemkop Alvarez AD60
stemkop Slvarez AD60

Kop

De kop en hals van de Alvarez AD60 bestaat uit een driedelige laminaat. De hals van deze gitaar is iets dikker dan normaal, een C-profiel. Alvarez maakt de hals uit een enkel stuk hout, en lijmt de nekhiel eraan vast.
Op de stemkop van deze gitaar heeft men stemmechanieken gemonteerd van Alvarez zelf. De toets van de Alvarrez is van Rosewood, waarop alleen op de 12e fret een inlay zit. Men heeft wel weer de zijkanten van de hals afgezoomd. Dit door middel van een ivoor kleurige binding gemaakt van kunststof. Op deze zijkant staan zwarte stippen voor de positiemarkering.
Wat zeker ook weer opvalt aan deze gitaar in deze prijsklasse is, dat de topkam gemaakt is uit been.

achterkant Alvarez AD60
achterkant Alvarez AD60

Conclusie

De Alvarez AD60 is een gitaar die prima te bespelen is. Verder is deze gitaar degelijk gebouwd en keurig afgewerkt. De gitaarbouwer heeft niet bezuinigd op de bouwwijze en materialen. Voor deze gitaar geeft men als adviesprijs op van 329 Euro.
Er worden heel veel gitaren aangeboden in deze prijsklasse. Maar er zullen niet veel gitaarbouwers zijn,die dan een gitaar leveren met een massieve top en een topkam van been.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten