maandag 26 januari 2015

Norman Studio B50

Norman Studio B50

Algemene informatie

Norman is een zustermerk van de beroemde gitaarbouwer Godin. De gitaren van Norman worden gebouwd in Quebec in Canada. Deze gitaarbouwer maakt alleen akoestische gitaren. De Norman Studio B50 wordt dan ook geleverd in de befaamde tric-kist van Godin. Hoe de tric-kist van Godin werkt, kan men in deze blog lezen in het artikel over de Godin 5th Avenue Uptown GT.

Norman Studio B50 body
Norman Studio B50 body

Bouw


De Norman Studio B50 is wat betreft model een dreadnought. De top van de Norman Studio B50 heeft men gemaakt van spruce, oftewel sparrenhout. Voor de zijkanten en achterkant heeft men gekozen voor esdoorn. Wat dan vooral in het oog springt is het gevlamde houtsoort wat men hiervoor gebruikt heeft.
De zijkanten en achterkant niet gemaakt van een massieve houtsoort, maar van een driedelige laminaat.
Voor de brug heeft gitaarbouwer Norman gekozen voor ebbenhout. De topkam en kam zijn gemaakt van kunststof. Wel van het zogenaamde Tusq, wat heel erg in de buurt komt van de klankeigenschappen van de ivoren kammen.

Norman Studio B50 achterkant
Norman Studio B50 achterkant


Kop


De stemkop van de Norman Studio B50 is heel mooi afgewerkt. Er is voor de stemkop een toplaag van esdoorn gebruikt, met quilt tekening. Voor de hals van deze gitaar gebruikt men esdoorn met een vlam er in. Men gebruikt dit vaak bij de duurdere custom gitaren.
Aan de hals zitten de kop en nekhiel vast gelijmd. Verder werkt men de hals afgelakt met een zeer fijne satijnen laklaag. Deze gitaar heeft 21 mediumfrets van ebbenhout.
Voor de stemkop heeft men gekozen voor sjieke gouden stemmechanieken die aan de achterkant open zijn.

Norman Studio B50 stemkop
Norman Studio B50 stemkop

Conclusie


Voor ruim 700 euro kan men deze gitaar kopen, dit is inclusief de Tric-kist. Deze gitaar valt zeker op met zijn mooie houtsoorten die ze gebruikt hebben voor deze gitaar. Naast de houtsoorten heeft men voor de onderdelen ook goede materialen gebruikt.
De gitaar is verder keurig netjes afgewerkt en gebouwd. Verder is de klank van de Norman Studio B50 zeer sprankelend.

maandag 19 januari 2015

Alhambra J-4 CW A B E5

Alhambra J-4 CW A B E5

Algemene informatie

Wanneer men aan de gitaren van Alhambra denkt, heeft men al gauw een klassieke spaanse gitaar voor ogen. Toch heeft de gitaarbouwer Alhambra ook veel akoestische gitaren gebouwd.
De Alhambra J-4 CW A B E5 is een akoestische jumbo gitaar. Deze gitaar is keurig afgewerkt. Dit is ook iets waar de gitaarbouwer Alhambra om bekend staat.
Dit model van Alhambra is zoals gezegd een jumbo model met een cutaway. Deze gitaar wordt afgeleverd in een gitaarkoffer waarvan de buitenkant van leer is. De binnenkant van de koffer is bekleed met een zwarte stof.

Alhambra J-4 CW A B E5
Alhambra J-4 CW A B E5

Bouw


De top van deze jumbogitaar is gemaakt van massieve " German spruce ". Hiermee bedoelt men dat het hout afkomstig is van een massieve Duitse den. De rest van de klankkast is gemaakt van, zoals Alhambra het zelf noemt, "curly map ". Dit is ook een massieve houtsoort, zodat de gehele klankkast gemaakt is van massieve hout. De zijkant en achterkant zijn licht gevlamd.
Verder heeft Alhmbra de body afgewerkt met een maple binding. De brugzadel van deze gitaar bestaat uit twee delen. Men noemt dit in vaktermen een geintoneerde brug.
De pick-up die Alhambra heeft geplaatst zijn van Fishman E5 Premium.


Achterkant Alhambra
Achterkant Alhambra

Kop

De stemmechanieken zijn op de "normale " manier op de kop geplaatst, elke zijde drie. Verder hebben ze het bekende Alhambra-logo op de stemknop verwerkt.
Alhambra heeft ervoor gekozen om de hals en stemkop uit 1 stuk hout te maken. Via een hiel bevestigt men de hals aan de body. De toets van de Alhambra J-4 heeft 20 fretten, en is gemaakt van ebbenhout. Verder heeft men op de hals de inlays onder de dikke E-snaar geplaatst.

Kop van de Alhambra
Kop van de Alhambra

Conclusie

Zoals men gewend is van de gitaarbouwer Alhambra, is deze jumbo gitaar uitstekend afgewerkt. Er zijn kwalitatieve goede houtsoorten gebruikt. Wanneer men deze gitaar bespeelt hoort men prachtige klanken komen vanuit de volledige massieve klankkast.
De Alhambra J-4 CW A B E5 is te koop voor plusminus 1700 euro. Dit is best wel een behoorlijke prijs voor een gitaar. Maar er worden dan ook wat luxere houtsoorten gebruikt en de gitaar is dan ook perfect gebouwd en afgewerkt.

Brug van de Alhambra J-4
Brug van de Alhambra J-4


dinsdag 13 januari 2015

LTD SCT-607B

LTD SCT-607B

Algemene informatie

De elektrische gitaar LTD SCT-607B is een signature model. En wel van de Deftones gitarist Stephen Carpenter. LTD is een gitaarbouwer die gitaren bouwt, met als moederbedrijf ESP. Men zegt dat LTD de signature "budgetgitaren " bouwt naar idee van de ESP gitaren. Nu wil het niet zeggen dat een LTD gitaar echt goedkoop is. Natuurlijk wel een stuk goedkoper als een ESP gitaar. Gitaarbouwer ESP heeft natuurlijk een goede naam in de gitaarwereld. Er zijn verscheidene beroemde gitaristen die op een ESP gitaar spelen. 
Met deze signature gitaar heeft Stephen Carpenter zijn eigen wensen naar voren gebracht, zoals hij een gitaar graag wil zien. Dus is het niet verwonderlijk dat deze gitaar echt geschikt is voor metal muziek en harde zware rockmuziek.
Wat een groot verschil is met de meeste andere gitaren, de LTD SCT-607B is voorzien van zeven snaren. Of men als gitarist hiermee blij is,dat is heel erg persoonlijk. 
LTD SCT-607B
LTD SCT-607B

Bouw

De LTD SCT-607B is gebouwd in Korea. Men heeft gekozen om als body voor de telecaster model te kiezen. Door de gebruikte materialen is deze gitaar vrij licht wat betreft zijn gewicht.
Verder is de body geheel zwart van kleur, dit in combinatie met de  witte kunststof slagplaat en bindingen in de kleur van parelmoer.
Voor de brug heeft men gekozen voor het type Tune-o-matic, De snaren gaan dwars door de body heen. Verder zijn zowel de tuners als de hardware van goede kwaliteit.
Ze hebben er voor gekozen om geen hals pick-up te plaatsen. Deze gitaar van LTD is alleen voorzien een brug pick-up. Dit zijn wel twee EMG 81's pick-ups. Verder zit er aan de achterkant van de body, het batterijcompartiment. Wanneer men de batterijen wil vervangen, moet men de deksel verwijderen door middel van de schroeven ;los te draaien.
Kop van de LTD SCT-607B
Kop van de LTD SCT-607B

Kop/hals

Doordat deze gitaar is voorzien van zeven snaren, is de hals breder dan de hals van een gitaar met zes snaren. Wel is de hals van de LTD SCT-607B iets langer dan de hals van een Les Paul os een stratocaster. Hierdoor kan men deze gitaar nog iets lager stemmen, doordat de snaren een iets langer zijn. Hierdoor komt er wat extra spanning op de snaren.  Voor de stemmechanieken hebben ze locking tuners gebruikt. Met dit systeem haal je de snaar door de tuner, dan stevig aantrekken en vervolgens de knop dicht te schroeven.
Verder is het een opvallend detail, dat de toets niet is ingelegd met inlays.
De hals van deze gitaar is vervaardigd uit maple. Deze houtsoort wordt veel gebruikt voor de hals van gitaren. Alleen ziet men niks van het hout, doordat de gehele gitaar is afgelakt met een zwarte lak.
Gitaarbouwer LTD heeft ervoor gekozen om de hals van deze gitaar door de gehele body te laten lopen. In vaktermen wordt dit "neck through "genoemd.
Body van LTD SCT-607B
Body LTD SCT-607B

Conclusie

De conclusie van de LTD SCT-607B, is dat het een prima afgewerkte gitaar is. Er zijn goede materialen gebruikt en is verder keurig afgewerkt. Men spreekt altijd dat LTD de budgetgitaar is van de ESP. Maar deze LTD kost toch nog plusminus 1300 euro. Maar ja wat wil wil je, een gitaar van het merk ESP kost al gauw het dubbele.
Toch zeggen de kenners dat men waar voor zijn geld krijgt, en de echte metal en hardrock gitarist zal zich goed kunnen uitleven en genieten met deze elektrische gitaar.
Wat jammer is dat als men deze gitaar koopt, hem mee krijgt in een kartonnen doos. Je zou zeggen dat  er toch wel een draagtas bij kon, bij aankoop van deze gitaar.