zaterdag 28 november 2015

Slash

Slash


Algemene informatie

Op 23 juli 1965 werd Saul Hudson geboren in Hampstead in London. Saul Hudson is bekend geworden als Slash, gitarist van Guns N' Roses. Slash bracht zijn jeugd door in Stoke on Trent, dit ligt midden in Engeland.
Later verhuisde Saul Hudson naar Los Angels in Amerika. Hij was toen elf jaar oud. Vandaar dat Slash in het bezit is van zowel de Britse als de Amerikaanse burgerschap.
Op 15 jarige leeftijd kreeg Slash een gitaar. Hij was de hele dag met zijn gitaar bezig, wat zijn schoolprestatie niet ten goede kwam.
Op het moment dat Saul Hudson in Los Angeles woonde, was dit een stad met vele beginnende rockbands. Zodoende waren er genoeg muzikanten om mee te spelen en om in contact te komen.
In 2001 op 35 jarige leeftijd ging het bijna mis met Slash, wat betreft zijn gezondheid. Door jaren lang alcohol en drugs te gebruiken, kreeg Slash last van zijn hart. Men heeft toen een defibrillator bij hem geïmplanteerd. Sinds die tijd gaat het dan ook weer goed met zijn gezondheid.
Men kan wel stellen dat Slash tot een van de beste rock n' roll gitaristen behoort.

Slash in actie
Slash in actie

Handelsmerk

Zijn handelsmerk of zoals vele muziekliefhebbers hem kennen, is zijn uiterlijk. Vaak draagt hij een leren broek waar uit de achterzak een zakdoek uit hangt, en draagt hij een zonnebril. Verder heeft Slash vaak en sigaret in zijn mondhoek hangen tijdens zijn gitaarsolo's. Echter is hij met het roken gestopt in 2009, nadat zijn moeder aan kanker was overleden.
Boven op zijn dikke bos zwart krullend haar draagt hij, zoals men dat noemt een tophat. Om de tophat zit een kapot gesneden riem.
Wat natuurlijk zijn handelsmerk is wat betreft het gitaar spelen. Dat zijn de hoge krijsende solo's in combinatie met zijn geliefde zijn Gibson Les Paul gitaar. Hij is dan ook een verwoede verzamelaar van vintage Les Paul gitaren.

Slash
Slash

Guns N' Roses

De periode waarin Slash wereldberoemd werd is 1986. Toen werd namelijk de latere wereld beroemde band Guns N'Roses opgericht. Samen met Axel Rose was Slash het gezicht van deze roerige band.
Guns N' Roses heeft succesvolle concerten en albums afgeleverd. Echter ging de samenwerking tussen Axel Rose en Slash niet altijd soepeltjes. En op een gegeven moment was het gebeurd tussen hun samenwerking, en ging de Guns N'Roses verder zonder Slash. Beide heren hebben elkaar sinds 1996 dan ook niet meer gesproken.
Slash had in die tijd al projecten met onder ander Michael Jackson en Lenny Kravitz. Verder had Slash een eigen band opgericht, Slash Snakepit genaamd.

Not In This Lifetime Tour

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, Eind 2016 wordt bekend dat Guns N' Roses weer op tournee gaat. De tour zal in 2017 plaats vinden onder de naam,  "Not In This Lifetime Tour", 24 jaar later toen de groep ophield te bestaan. Op 12 juli 2017 heeft Guns N' Roses de Goffert in Nijmegen opgetreden. Dit concert trok 60.000 bezoekers, de concerttickets waren heel snel verkocht. Tijden dit concert werd alleen oud materiaal gespeeld. De gehele tour heeft goede recensies ontvangen.
Het betrof niet de oorspronkelijke samenstelling van Guns N' Roses, gitarist Izzy Stradlin en drummer Steven Adler waren niet aanwezig. Maar de Guns N'Roses fans zullen daar niet om malen. Bij deze rockgroep denkt men toch altijd aan Axel Rose en Slash.
Guns N' Roses
Guns N' Roses

Velvet Revolver

In 2002 werd er een Amerikaanse hardrockband geformeerd uit ex-leden van Guns N'Roses en Stone Temple Pilots. Waarvan  Slash ook lid van was. Men trad onder ander ook nog tijdens Live 8, op 2 juli 2005 in Hyde Park Londen.
De bandnaam Velvet Revolver, is vernoemd naar The Velvet Underground.

Slash feat Myles Kennedy & The Conspirators
Slash feat Myles Kennedy & The Conspirators

Slash feat Myles Kennedy & and The Conspirators

In de loop van de jaren heeft Slash vele solo projecten gedaan met Myles Kennedy. Men kan hierin stellen dat Myles Kennedy zijn vaste partner hierin is.
Myles Kennedy is de zanger en gitarist van Alter Bridge. Deze zanger wordt veelal geroemd om zijn zangstem, die een bereik van 4 octaven schijnt te hebben.
Vanaf het jaar 2012 is Slash samen met Myles Kennedy & The Conspirators regelmatig op tournee. Ze zijn dan ook zeer gewild op vele festivals, vanwege het feit dat het een fantastische live-act is met uitstekende muzikanten.

Slash signature gitaar
Slash signature gitaar

Signature

Net als zovele beroemde gitaristen is de naam van Slash gekoppeld aan gitaren. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de meeste van de signature gitaren, Les Paul modellen zijn. Er zijn signature gitaren van de merken, Gibson, Epiphone en BC Rich.
Behalve gitaren zijn er ook andere elementen van uit de muziek aan Slash gekoppeld. Onder ander Marshall versterkers, de Slash "Wah -Wahpedaal" en humbuckers van Seymour Duncon.

woensdag 16 september 2015

Alhambra Appalachian W-100 CW

Alhambra Appalachian W-100 CW


Algemene informatie

De Alhambra Appalachian is zoals de naam het al aan geeft, een gitaar van de bouwer Alhambra. De meeste mensen denken nog altijd bij de naam Alhambra, aan klassieke gitaren. Echter bouwt Alhambra ook steeds meer akoestische gitaren. Waaronder de Alhambra Appalachin W-100 CW. Dit is wat model betreft,  een dreadnought.
Een dreadnought met cutaway. Verder is de W-100 CW voorzien van een pick-up systeem. Hierin is ook een tuner ingebouwd, zodat men hiermee door middel van een lcd scherm, de gitaar kan stemmen. Als het lampje rood kleurt, staat de snaar te laag afgesteld. Te hoog geeft het scherm blauw aan, bij de kleur groen staat de snaar juist gestemd.
De gitaarbouwer Alhambra probeert met de W-100 serie, zoveel mogelijk gitaar  te bieden voor zo een laag mogelijke prijs.
Deze gitaar is verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk zwart en in een naturel kleur. Als men besluit om deze gitaar te kopen. Men krijgt er geen gitaartas of koffer bij.

Alhambra Appalachian W-100 CW
Alhambra Appalachian W-100 CW

Bouw

Voor de top van de body heeft Alhambra gekozen voor massief ceder. De zijkanten en achterkant zijn gemaakt van gelamineerde mahonie. De bindingen waarmee men de top en achterzijde heeft afgezoomd, zijn gemaakt van maple.
De brug van deze Alhambra is gemaakt van pallisander. Hier is niks geen geks aan. Pallisander wordt veel vaker gebruikt om een brug van te maken. Wat echter wel opvalt, dat men geen brugpinnetjes gebruikt om de snaren op zijn plek te houden. De snaren worden aan het eind van de brug, door de body gestoken. Men noemt deze methode de zogenaamde  "stringh-trough ".

Alhambra Appalachian brug
Alhambra Appalachian brug

Kop

Alhambra heeft er voor gekozen om de kop van de Appalachian te maken van mahonie. Verder heeft men er voor gekozen om zowel de kop als de hals af te werken met een zwarte laklaag die ondoorzichtig is. Natuurlijk heeft men ook niet vergeten om op de kop, het Alhambra embleem te plaatsen. De stemsleutels die op de kop zijn gemonteerd, zijn van Alhambra zelf.
Net zoals de kop, is de hals gemaakt van mahonie. Over het algemeen kiest Alhambra ervoor om de hals, stemkop en nekhiel aan mekaar vast te lijmen.
De toets van deze Alhambra van Indisch palissander, die mooi egaal en donker van kleur is. De toets is sober afgewerkt. Alleen op de zijkanten van de hals zitten de standaard dot-markeringen.

Alhambra Appalachian kop
Alhambra Appalachian kop

Conclusie

De Alhambra Appalachan W-100 CW kost iets meer dan 600 euro. Wanneer men zich deze gitaar aanschaft, krijgt men wat men kan en mag verwachten van een gitaar in deze prijsklasse.
Deze gitaar heeft een massieve top van ceder hout. En dit hoort men zeker terug aan het geluid wat uit de klankkast komt van deze gitaar.
Verder is deze Alhambra keurig afgewerkt, wat men natuurlijk ook verwacht van deze gitaarbouwer. Zoals gezegd een keurige gebouwde gitaar. Wat betreft klank komt deze gitaar goed uit verf.
Dat men deze gitaar sober heeft uitgevoerd op sommige punten, en dat men er geen gitaartas of koffer bij krijgt is jammer. Maar men heeft dit toch wel weer gecompenseerd door middel van de pickup en de geïntoneerde kam.




maandag 18 mei 2015

Palmer FAB 5

Palmer FAB 5


Algemene informatie

De Palmer FAB 5 is kleine compacte gitaar buizenversterker, met 5 watt als vermogen. De versterker is voorzien van een tien inch " Eminence Ragin Cajun " speaker. Het is een handige kleine versterker, met het gewicht van tien kilo. De versterker is ideaal om thuis te gebruiken, en het vermogen van deze versterker is meer dan voldoende. Het volstaat  om het volume minder ver open te draaien, de lampen worden dan al stevig aangestuurd.
De versterker is ideaal om de blues en rock mee te spelen. Wat betreft zijn uiterlijk is het een versterker met een klassieke uiterlijk.



Palmer FAB 5
Palmer FAB 5

Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel is simpel te bedienen, er zijn immers maar drie knoppen. Drie draaiknoppen, namelijk voor de boost, tone en volume. Vanzelfsprekend ook een voor het inschakelen van de power. Verder zit er een jack-input bovenop de versterker.
Aan de achterzijde van deze versterker zit een rooster, zodat dat de warmte eruit kan. Verder zit er nog een Power Attenuator schakelaar met drie standen. De stand Full met 5 Watt, Room met 2 Watt en Bedroom met 0,05 Watt.
Palmer FAB 5 bedieningspaneel
Palmer FAB 5 bedieningspaneel

Bouw

De behuizing van de Palmer FAB 5 is gemaakt van multiplex. Voor het afsluiten van de compartiment waar het technische gebeuren zit, heeft men gekozen voor plaatstaal.
Verder heeft men de speaker afgewerkt met speakerdoek in twee kleuren. De twee prachtige kleuren en de naam Palmer met het logo, maken dat de speaker een vintage uiterlijk heeft.

Palmer FAB 5 achterkant
Palmer Fab 5 achterkant

Conclusie

Door zijn geringe afmeting en Wattage, een prima versterker om thuis te gebruiken. Verder komt er een goede klank uit deze buizenversterker. Voor thuis gebruik komt er meer dan genoeg lawaai uit de Palm FAB 5. De bouwer van de Palmer heeft de versterker keurig netjes afgewerkt.
Deze Palmer wordt verkocht voor ongeveer 500 Euro. Hiervoor krijgt men een kwalitatieve goede buizenversterker voor, met een vintage uiterlijk. De rock en bluesgitarist zullen dan ook zeer tevreden zijn met de Palmer FAB 5.

dinsdag 5 mei 2015

Bob Marley

Bob Marley

Algemene informatie

Op 6 februari 1945 werd Nesta Robert Marley geboren. Dit vond plaats in een klein dorpje Nine Mile in Jamaica. Nesta Rober Marley is bekend geworden als Bob Marley.
In de tijd toen Bob Marley nog een tiener was, is hij samen met zijn moeder verhuisd. Hij kwam terecht in de hoofdstad van Jamaica, Kingston. Namelijk in Trenchtown, een buitenwijk van de Jamaicaanse hoofdstad. Dit stond in die tijd bekend als een zeer ongure buurt. In die tijd is Bob Marley uitgegroeid tot een straatvechter. Zijn bijnaam was in die tijd Tuff Gong.
Naast zijn liefde voor de muziek, hield Bob Marley ook van vrouwen. Hij heeft in totaal tien kinderen voort gebracht. Waarvan drie bij zijn eigen vrouw Rita, en nog eens zeven kinderen bij andere kortstondige relaties. Deze zeven kinderen die voor kwamen uit zijn slippertjes, heeft Bob Marley ook officieel erkend als zijn kinderen. Verder gaat het verhaal ten ronde dat er nog drie andere " liefdeskinderen "zouden zijn.

Bob Marley
Bob Marley

Reggae

Bob Marley was natuurlijk een legendarische artiest, die songs heeft geschreven die tijdloos zijn. Over een paar decennia zal men de muziek van Bob Marley nog steeds draaien. Wanneer men aan reggae denkt, dan denkt men direct aan Bob Marley. Hij werd dan ook niet voor niks de " King of Reagge " genoemd.  De artiest Bob Marley heeft ervoor gezorgd dat de reggae muziek ook bekendheid kreeg buiten Jamaica.
Wat echter apart is, dat hij hiervoor nooit beloond is met een Grammy Award. Terwijl zijn zeer muzikale zonen, Damian, Stephen en Ziggy wel al Grammy's gewonnen hebben.

Bob Marley and the Wailers
Bob Marley and the Wailers

Bob Marley and the Wailers

Bob Marley and the Wailers, een begrip in de wereld van de reggae. Deze groep heeft veel verschillende samenstellingen gehad. Oorspronkelijk was de naam van de band "The Wailers ". Maar de belangrijkste bandleden waren natuurlijk Bob Marley, Peter Tosh, Bonny Wailer en Neville Livingston. Bekende hits waren toen onder ander,  " Stir it Up "en " Get up, Stand up ".
De reggaeband is opgericht in 1963. Maar er kwam in 1974 een kink in de kabel, Peter Tosh en Neville Livingston wilden niet meer op tournee.
Bob Marley is toen verder gegaan als leadzanger, gitarist en songwriter van de band. De muzikanten waren toen van de Wailer band, en de achtergrondzangeressen waren de " I Threes ".

Bob Marley met zijn rode Les Paul
Bob Marley met zijn rode Les Paul

Wetenswaardigheden

Bob Marley was best trots op zijn geuzennaam Tuff Gong, die hij in zijn tienertijd had verworven. Want later gaf hij zijn opnamestudio en zijn platenlabel, de naam Tuff Gong.
Verder reed Bob Marley een lange tijd in een auto, van het merk BMW. De reden was dat BMW ook de initialen waren van Bob Marley and the Wailers.
Bij de bekende song "No Woman No Cry ", staat als auteur de naam "V. Ford" vermeld. Maar Bob Marley heeft wel degelijk het nummer zelf geschreven.  Echter was Vincent Ford een goede vriend van Bob Marley. Vincent Ford die een soepkeuken had in Trenchtown, kon op deze manier de soepkeuken blijven runnen. Doordat hij als auteur vermeld stond, kreeg hij de royalties.
Waar Bob Marley geboren is, daar is hij op 21 mei 1981 begraven. Ze hebben hem in een zware bronzen kist naar de top van de hoogste heuvel gedragen, en is daar tijdelijk in een mausoleum geplaatst.
Tevens zat er in die bronzen kist een bijbel, zakje wiet en zijn bekende rode Gibson Les-Paul gitaar.
In Kingston heeft men indertijd een Bob Marley museum geopend. Deze museum bevindt zich in het  huis van Bob Marley, waar hij vroeger gewoond heeft.

Bob Marley museum
Bob Marley museum


Overleden

Op 11 mei 1981 is Bob Marley op 36e jarige leeftijd overleden. In 1977 werd er al een kwaadaardige melanoom ontdekt bij Bob Marley. Dit werd ontdekt omdat hij tijdens een potje voetbal een blessure had opgelopen aan zijn grot teen. De artsen wilden zijn grote teen amputeren. Echter dit weigerde Bob Marley, vanwege religieuze overwegingen. Met als resultaat dat de kanker op een gegeven moment uitgezaaid was naar zijn longen en hersenen.

zondag 19 april 2015

Godin Session Vintage Burst SG

Godin Session Vintage Burst SG


Algemene informatie

De Godin Session Vintage Burst SG is een elektrische gitaar, die door Godin wordt geleverd in twee versies. De ene versie is afgewerkt met een satijnen laklaag, en de ander is een uitvoering die is afgewerkt in hoogglans.
Het is een gitaar die vele mogelijkheden kent om verschillende stijlen muziek mee te spelen. Deze Godin is uitermate geschikt voor het spelen van country, blues, pop en zelfs metalmuziek. Dit heeft er mee te maken dat men deze Godin afgemonteerd met single coils en een humbucker.
De Godin Session gitaren worden met de hand gebouwd, in Canada.
Godin Session Vintage Burst SG
Godin Session Vintage Burst SG

Bouw

De Godin Session Vintage Burst SG lijkt heel veel op het model stratocaster van Fender. In heel veel opzichten is dit ook zo, er zijn en paar kleine verschillen. Gitaarbouwer Godin heeft ervoor gekozen om de randen van de body minder af te ronden. Dit zelfde geldt voor de cut-away. Verder is de vorm van de hiel in de uitsparing van de cut-away dieper. Zodat men nog makkelijker de onderste toetsen kan bereiken.
Men heeft de body van de Godin Session gemaakt van lindenhout ( basswood ). Men maakt de body van drie verlijmde stukken lindenhout. 
Men heeft de Godin Session Vintage Burst SG voorzien van twee singlecoils en een humbucker. De ene singel coil zit in de nekpositie, en de andere in het midden. De humbucker zit vlak bij de brug gemonteerd. De singel coils en humbucker zijn te bedienen met een schakelaar. Deze schakelaar heeft vijf standen. Verder zit er op de body een tone pot en een volume pot. Hierbij is de tone pot voorzien van een push/pull functie. Hierdoor kan men de humbucker splitsen, waardoor men de typische singel coil klank aan de brug overhoudt.
De brug die men op deze gitaar gemonteerd heeft, is van Godin zelf. Deze tremelo brug is niet zwevend opgesteld, maar kantelt op twee zogenaamde steunpennen.

Stemkop Godin Session
Stemkop Godin Session

Kop

Aan de mooie stemkop van deze Godin Sessio zitten zes oliebad stemmechanieken. Deze zitten net als bij de meeste Stratocasters gitaarmodellen, aan dezelfde kant. Voor de topkam heeft Godin gekozen voor "Tusq ", van het merk Graph Tech.
De hals heeft men gemaakt in een zogenaamde D-ronding. Wat over het algemeen als prettig wordt ervaren door de meeste gitaristen. Men heeft de hals gemaakt van esdoorn ( maple ), de toets is gemaakt van palissander ( rosewood ).

Body Godin Session
Body Godin Session

Conclusie

De conclusie is dat deze met de handgebouwde Godin Session Vintage Burst SG een goede aankoop is. Het is een gitaar die met de humbucker en singel coils zeer veelzijdig is in het geluid. Hierdoor kan men met deze Godin  verschillende muziekstijlen spelen.
De Godin Session Burst SG kost 528 euro, de hoogglans kost 50 euro meer. Waar vindt men tegenwoordig voor deze prijs een met de hand gebouwde gitaar?
Al met al een een zeer veelzijdige gitaar, keurig met met de hand gebouwde en toch redelijk betaalbaar.

donderdag 2 april 2015

Eastman AC 320

Eastman AC 320


Algemene informatie

De Eatman AC 320 is een akoestische gitaar, een dreadnought model. Deze Eastman gitaar wordt gebouwd in de fabriek van Eastman Strings. Deze fabriek staat in Bejing. Men bouwt daar onder ander deze met de hand gebouwde dreadnought.
De gitaarbouwer Eastman heeft al een aardig goede reputatie opgebouwd. Men bouwt de meeste gitaren met de hand, en ze gebruiken daarvoor goede materialen. Vanaf de 300 serie van Eastman worden de gitaren gebouwd met een massieve body.
Verder wordt deze Eastman afgeleverd in een gitaarkoffer. Ook hier wordt niet op bezuinigd, men krijgt de Eastman AC 320 afgeleverd in een zeer luxe uitgevoerde koffer.

Eastman AC 320
Eastman AC 320

Bouw

De Eastman AC 320 is een akoestische gitaar, waarvan de body geheel massief is. Zowel het bovenblad, achter en zijkanten zijn van massieve houtsoorten. Het bovenblad is gemaakt van massieve sparren ( solid spruce top ). Voor de zijkanten en achterkant heeft men gekozen voor massief sapeli  (solid saplese ).
Aan de bouw van de Eastman gitaren wordt er extra aandacht besteed. Met name geldt dit voor het verstevigingsprofiel, die onder het bovenblad zit.  Bij veel gitaren, met de name de goedkopere, is dit een zogenaamde X-ontwerp. Bij de Eastman gitaren wordt het verstevigingsprofiel met de hand in een golvende  vorm geslepen. Hierdoor kan het geluid op een natuurlijke manier langs het hout zijn weg vinden. Hierdoor krijgt men een stabielere geluid uit de body. Omdat de geluidsgolven niet onderbroken worden door bijvoorbeeld ruwe en hoekige onderbrekingen.
Verder is deze Eastman AC 320 afgewerkt met hoge glans nitro cellulose lak. Deze lak wordt alleen bij de duurdere gitaren gebruikt. En in het verleden alleen door de gitaarbouwer Gibson. Door de gitaar af te lakken met de bekende nitro cellulose lak, komt het heldere geluid nog beter uit de klankkast van de Eastman.
Verder heeft men de body van deze Eastman afgewerkt met een ivoor kleurige kunststof binding van 5 lagen. Voor de brug van de Eastman AC 320 hebben ze Rosewood gebruikt.

Eastman AC 320
Eastman AC 320

Kop

Op de traditionele kop van de Eastman AC 320 hebben ze verchroomde Gotoh stemmechanieken gemonteerd. Voor de hals van deze dreadnought hebbeb ze gekozen voor Mahonie. De Ebbenhouten toets is voorzien van 20 fretten, die weer ingelegd zijn met "pearl dot ".
Verder wordt deze gitaar afgeleverd met snaren van D'Addario. De topkam is van been, wat nog maar weer eens aangeeft dat, men goede materialen gebruikt.

Eastman AC 320 in gitaarkoffer
Eastman AC 320 in gitaarkoffer

Conclusie

Voor iets meer dan 600 Euro heeft men een kwalitatieve een uitstekende  gitaar. Men krijgt hiervoor een met de hand gebouwde gitaar, met een massieve body. De bouwer heeft alleen maar uitstekende materialen gebruikt voor deze Eastman AC 320. En dan ook nog afgelakt met de nitro cellulose lak.
Verder krijgt men deze dreadnought aangeleverd in een hele sjieke afgewerkte gitaarkoffer.
Ik ben zelf al een paar jaar in het bezit van de Eastman AC 320, een geweldige gitaar. Ik ben er dan ook zeer content mee. Elke dag pak ik met veel plezier deze topper van Eastman.
De gitaar speelt fantastisch en heeft een mooie heldere klank. Voor deze betaalbare prijs heeft men een topper van een gitaar in zijn bezit.

maandag 23 maart 2015

Eastman Guitars

Eastman Guitars


Historie

Sinds 1992 bestaat het bedrijf Eastman snaren. De firma is opgericht in de Verenigde Staten door Qian Ni.
In de tijd van oprichting, was Qian Ni een muziekstudent. Hij heeft gestudeerd aan de Universiteit van Boston.
De bedrijf Eastman maakt verschillende muziekinstrumenten. In het begin bouwde men alleen violen, later kwamen daar de mandolines, ukeleles, banjo's en gitaren bij.

Eastman logo
Eastman logo

Bejing

De muziekinstrumenten bouwer Eastman heeft een eigen fabriek in China. In de fabriek die in Bejing gevestigd is, maakt men muziekinstrumenten. Men krijgt het daar voor elkaar om hoogwaardige en kwalitatieve goede muziekinstrumenten met de hand te bouwen. Men is vooral bekend om het feit, dat men een geheel massief gebouwde gitaar tegen een betaalbare prijs aan kan bieden.
De gitaarbouwer Eastman werkt samen met een paar ontwerpers, waardoor er op een gegeven moment nieuwere ontwerpen op de markt zijn gekomen.

Eastman gitaren
Eastman gitaren

Eastman Guitars

Eastaman Guittars is de jaren negentig begonnen met het bouwen van " vintage "gitaren. Later heeft men het assortiment akoestische gitaren uitgebreid met andere modellen. Men bouwt nu de zogenaamde "hollowbody's ", en de andere bestaande modellen van akoestische gitaren. Ook bouwt Eastman Guitars al elektrische gitaren.
In tussen heeft Eastman Guitars een goede naam opgebouwd. Het merk Eastman begint al aardig een begrip te worden onder de gitaarspelers. De gitaren van Eastman worden dan ook steeds populairder. Zo langzamerhand worden de gitaren van Eastman gebruikt in de huiskamer als zowel op het podium.

woensdag 11 maart 2015

LTD Ron Wood 3TSB

LTD Ron Wood 3TSB

Algemene informatie

De LTD Ron Wood 3 TSB is zoals de naam van de gitaar al aan geeft, een signature model. Elk gerenommeerde gitaar merk, heeft een bekende gitarist(en) gekoppeld aan zijn gitaren.
De gitaarbouwer LTD is gekoppeld aan ESP. De LTD gitaren zijn de goedkopere versies van de ESP modellen. Nu zijn deze beide merken vooral bezig met het bouwen van gitaren voor de rock en metal scene. Opmerkelijk is dan ook de keus van Ron Wood, die dan zijn voorkeur uit naar een telecaster gitaar. Maar wie zou er niet trots op zijn, om signature gitaren te bouwen met zo een bekende en bepalende gitarist in de muziekwereld. Ron Wood een van de gitaristen van de Rolling Stones, is natuurlijk wel een naam van faam.
Gitarist Ron Wood heeft zijn smaak mogen bepalen om een signature gitaar te mogen ontwerpen. Het ontwerp is dan ook gebaseerd op Ron Wood zijn voorliefde, voor de Fender Telecaster.
De aanduiding 3TSB staat voor |"3 tone sun burst ".

LTD Ron Wood 3TSB
LTD Ron Wood 3TSB

Bouw

Zoals eerder aangegeven, de LTD Ron Wood 3TSB is echte telecaster. De body van deze telecaster hebben ze gemaakt van alder (elzen). De body bestaat uit drie aan elkaar gelijmde delen. Men gebruikt in het midden een zogenaamde centerblock, waar de hals aan vast zit. Verder bouwt men ook alle aanwezige elektronica op dit stuk. De body wordt afgemaakt met de twee zijkanten.
De achterzijde en de top heeft men afgewerkt met een dubbele binding van kunststof.
De brug van de LTD Ton Wood 3TSB heeft geen opstaande randen. Men heeft deze LTD voorzien van twee verschillende pick-ups. In de brug zit een STL 2 single coil, en vlak bij de hals van de gitaar zit een SH-1 humbucker.

LTD Ron Wood 3TSB
LTD Ron Wood 3TSB

Kop

Zoal bij veel telecaster gitaren, heeft LTD de kop en hals uit een stuk hout gemaakt. En wel van maple, ook wel essen genoemd. De achterkant van de hals van deze gitaar heeft men afgewerkt met een satijnen laklaag. Aan de stemkop heeft men "LTD vintage" tuners van LTD zelf gemonteerd. Het aparte is dat de snaren door een gleuf geduwd moeten worden. Bij de meeste stemmechanieken zit een gaatje waar de snaar door heen gaat.
Voor de toets heeft men gekozen voor palisander, oftewel rosewood. Over het algemeen komt men dit bij andere telecaster gitaren ook tegen. Wat echter wel een groot verschil is vergeleken met de meeste telecasters, dat men gekozen heeft voor 22 jumbo frets.

achterkant LTD Ron Wood 3TSB
achterkant LTD Ton Wood 3TSB

Conclusie

De LTD Ron Wood 3TSB is een telecaster die keurig is afgewerkt. Verder is deze gitaar prachtig donker van kleur. Met de twee zeer verschillende pick-ups, kan men met deze telecaster voor vele muziek stijlen gebruiken. Er komt dan ook een prachtig geluid uit deze gitaar.
Deze LTD kost rond de 850 euro, men krijgt daarbij echter geen koffer of gitaartas. Maar voor deze prijs krijgt men een prima gitaar.

dinsdag 3 maart 2015

Alvarez AD60

Alvarez AD60

Algemene informatie

In Amerika is de gitaarbouwer Alvarez bekend als bouwer van gitaren van verschillende prijzen.. Het merk Alvarez heeft een uitgebreide assortiment gitaren. In het assortiment van Alvarez zitten beginners gitaren tot met de hand gemaakte duurdere gitaren.
De Alvarez AD60 is een akoestische gitaar, het betreft een dreadnought model. Men beveelt aan om deze gitaar te voor zien van een zwaardere setje snaren. De Alvarez wordt afgeleverd met een iets te lichte set snaren. Het is algemeen bekend dat een dreadnought beter tot zijn recht komt met een iets zwaardere setje snaren.
Men levert deze gitaar af in een kartonnen doos, maar dat kan ook haast niet anders. Aangezien deze gitaar even duurder is als 300 euro.

Alvarez AD60
Alvarez AD60

 Bouw

Alvarez heeft de achter en zijkanten van de body, gemaakt van gelamineerde mahonie. De top van deze gitaar is massief. Voor de top hebben ze massieve A+  Sitka spar gebruikt. Dit komt niet vaak voor bij gitaren in deze prijsklasse.
Verder heeft Alvarez in de binnenkant van de body ook aanpassingen gedaan. Men heeft de X- bracing een iets opgeschoven en verder verstevigd. Deze wijze van bouwen is bedoeld om nog een betere klank uit de body te laten komen. Verder is de body van de Alvarez keurig afgewerkt met bindingen. Om de klankgat heeft men deze gitaar voorzien van een inleg van parelmoer.
Voor de brug van deze Alvarez AD60 heeft men een eigen ontwerp gebruikt. Het gaat om de brug die Alvarez, de "bi-level rosewood " noemt. Deze brug heeft twee niveau's, waarvan je de laagste de snaren vast zet met brugpinnetjes. De kam is zoals dat wordt genoemd een geintoneerde kam die op een soort van verhoging staat. Hierdoor ontstaat er een grotere hoek van de brugpinnetjes, Zodoende wordt er een veel betere overdracht van de trillingen van de snaren naar het bovenblad van de body. Dat betekent dat deze brugpinnetjes een stukje langer zijn. Nu is dit op zich niet zo'n probleem, behalve als men de snaren gaat vervangen. Dan moet men er alert op zijn, omdat de langere brugpinnetjes wat sneller uit de brug willen springen.

stemkop Alvarez AD60
stemkop Slvarez AD60

Kop

De kop en hals van de Alvarez AD60 bestaat uit een driedelige laminaat. De hals van deze gitaar is iets dikker dan normaal, een C-profiel. Alvarez maakt de hals uit een enkel stuk hout, en lijmt de nekhiel eraan vast.
Op de stemkop van deze gitaar heeft men stemmechanieken gemonteerd van Alvarez zelf. De toets van de Alvarrez is van Rosewood, waarop alleen op de 12e fret een inlay zit. Men heeft wel weer de zijkanten van de hals afgezoomd. Dit door middel van een ivoor kleurige binding gemaakt van kunststof. Op deze zijkant staan zwarte stippen voor de positiemarkering.
Wat zeker ook weer opvalt aan deze gitaar in deze prijsklasse is, dat de topkam gemaakt is uit been.

achterkant Alvarez AD60
achterkant Alvarez AD60

Conclusie

De Alvarez AD60 is een gitaar die prima te bespelen is. Verder is deze gitaar degelijk gebouwd en keurig afgewerkt. De gitaarbouwer heeft niet bezuinigd op de bouwwijze en materialen. Voor deze gitaar geeft men als adviesprijs op van 329 Euro.
Er worden heel veel gitaren aangeboden in deze prijsklasse. Maar er zullen niet veel gitaarbouwers zijn,die dan een gitaar leveren met een massieve top en een topkam van been.

zaterdag 21 februari 2015

Martin DCPA5

Martin DCPA5


Algemene informatie

De Martin DCPA5 is een gitaar van de gitaarbouwer Martin. Het is voor de begrippen van Martin een gitaar die niet veel kost. Maar voor de meeste mensen is 1000 euro, best nog een aardig bedrag om voor een gitaar neer te tellen.
DCPA wordt deze gitaar door Martin genoemd, en dit heeft een betekenis. De D staat voor D-model, oftewel het wereldbekende dreadnought model. Dit model is uitgevoerd met een cutaway, zoals de letter C het aan geeft. De PA staat voor "Performing Artist ", dit is het zogenaamde budgetvriendelijke serie van Martin. Om deze goedkopere gitaren te kunnen bouwen, gebruikt andere materialen dan de standaard gitaren van dit merk. Men bezuinigt onder ander, door deze gitaar af te leveren in een kartonnen doos.

Martin DCPA5
Martin DCPA5

Bouw

Zoals hier boven ook al beschreven is, de Martin DCPA5 is wat betreft model een dreadnougt. Verder heeft men dit model gebouwd met een cutaway.
Voor de top van de body kiest men voor massieve spruce. De achter en zijkanten van de body gebruikt men van "HPL Mahony ". Dit is gelamineerd hout , HPL staat voor "High Presure Laminate ".
De brug van deze Martin is gemaakt van kunststof, " Black Richklite ". Men heeft de brug wel voorzien van houtnerven in de bovenlaag. Men moet dus wel echt goed kijken om te zien van wat voor materiaal de brug is gemaakt. De firma Tusq heeft de kam geleverd voor de Martin DCPA5.
Martin heeft deze gitaar voorzien van een ingebouwde Fishman F1 pickup. Op deze pickup zitten maar twee knoppen. Met de ene knop bedien je de volume, en met de andere de toonregeling. Wanneer men de knoppen indrukt, kan men op die manier de tuner en fase regeling activeren.

Stemkop Martin
Stemkop Martin

Kop

Martin laat de hals van de Martin DCPA5 maken door de firma Stratabond. Dat houdt in dat deze gitaar is voorzien van een gelamineerde hals. 
Men laat de top van de stemkop voorzien van een laagje mahonie. Op deze manier behoudt men de , zoals men dat dan noemt, de "Martin look ". Wel heeft men de stemkop voorzien van eigen Martin stemmechanieken.
De toets is net als de brug gemaakt van kunststof. Dit kunststof noemt men "Black Richlite ". In principe  is het gerecycled papier wat men samen met een chemische stoffen  gaat bakken in mallen. Hierdoor ontstaat een kunststof wat op zich prima hout kan vervangen.

Stemkop Martin
Martin DCPA5 hals

Conclusie

Zo als men van Martin mag verwachten, is de Martin DCPA5 een prima gitaar met een uitstekende klank. Wat enigszins jammer is, dat ze de gitaar afleveren in een kartonnen doos. Een gitaar van een gerenommeerd merk verdient op zijn minst een leuke gitaartas.
Wat betreft de gebruikte kunststoffen materialen, hieraan  zal men aan moeten wennen. Steeds meer gerenommeerde merken stappen hierop over. Dit is gewoon een bittere noodzaak, vanwege dat bepaalde houtsoorten steeds schaarser worden.

woensdag 4 februari 2015

Lag Roxane Racing 2000

Lag Roxane Racing 2000


Algemene informatie

De Lag Roxane Racing 2000 is gebaseerd op het uiterlijk van een auto en de Roxane gitaar van Lag. De gitaarbouwer Lag heeft voor deze gitaar gekozen de Roxane  te stylen met een vleugje sportwagen. Deze gitaar kan men in verschillende kleuren kopen. Voornamelijk in vintage kleuren, de racing-red kleur is wel heel toepasselijk voor dit model gitaar. Ook niet te vergeten dat deze gitaar ook te leveren is in het beroemde " British racing Green ".
Wat verder duidelijk naar voren komt bij de Lag Roxane Racing 200, is hoe men de hals van de gitaar heeft ingelegd. Men heeft de hals ingelegd met zogenaamde "wings ", dit is gebaseerd op de oldtimers uit de jaren 50.
Verder wordt de gitaar afgeleverd in een gitaartas. Nu is dit op zich niet bijzonder, maar de gitaartas die Lag vertrekt bij deze gitaar heeft wel een mooie look. Ze leveren deze Lag gitaar in een gitaartas die aan de buitenkant is afgewerkt met leer. De gitaartas is van binnen in zijn geheel gevoerd. Dit heeft als doel dat de Lag RR 2000 niet beschadigt.
Lag Roxane Racing 2000
Lag Roxane Racing 2000

Bouw

Voor de body van de Lag Roxane Racing 2000, heeft men gekozen voor een dubbele cutaway. Het materiaal van de body is gemaakt van mahonie.Verder is deze Lag gitaar uitgevoerd met een gewelfde top.
Wat verder ook een heel mooi detail is van de Lag RR 2000, is de slagplaat. Deze is gemaakt van gegraveerde aluminium en is symmetrisch van vorm.
Als pickups heeft Lag gekozen voor de Seymour Duncan P90. Men heeft verder twee volumeknoppen gemonteerd op de body van de gitaar. Elke pickup heeft zijn eigen volume knop, het zogenaamde dubbele volumeregeling. Men kan dus de pickups apart aansturen. De brugpickup levert het rauwere geluid, terwijl de halspickup een warmere geluid produceert.
Op de body heeft Lag de keus gemaakt om een brug te monteren van Schaller, dit in combinatie met een tremelo-arm van Bingsby.

Stemkop van de Lag Roxane Racing 2000
Stemkop van de Lag Roxane Racing 2000

Kop

Net zoals de body is ook de stemkop afgewerkt met  een aluminium onderdeel. De plaatje die ze op de stemkop hebben geplaatst, is dan ook volledig afgestemd op de thema auto. Natuurlijk hebben ze de stemmechanieken van Schaller, ook volledig afgestemd op de thema die Lag heeft gecombineerd met deze gitaar.
De hals van deze elektrische gitaar is gemaakt van mahonie. Deze hals van de Lag Roxane Racing 2000 hebben ze met een mooi gevormde nekhiel vastgelijmd aan de body. Voor de topkam hebben ze gekozen voor Tusq als leverancier.
Verder hebben ze de gitaar voorzien van een ebbenhouten toets met mooi inlegwerk. Het is dan ook geen verrassing dat de hals is ingelegd met "wings ". De hals van deze Lag, telt 22 frets.


Lag Roxane Racing 2000 slagplaat
Lag Roxane Racing 2000 slagplaaat

Conclusie

Lag geeft aan dat de adviesprijs van deze elektrische gitaar rond de 2000 euro ligt. Dit is zeker geen goedkope gitaar.
Maar als men ziet hoe deze gitaar wat betreft zijn look eruit ziet, en wat voor materialen en onderdelen er gebruikt zijn. Dan kan men zeker stellen dat de verhouding wat betreft de prijs en kwaliteit zeker in orde is.

zondag 1 februari 2015

Roland Cube-30X

Roland Cube -30X

Algemene informatie

De Roland Cube is een veelzijdige versterker voor de gitaar. Deze versterker is voorzien van een ingebouwde 10 inch speaker. Dat houdt in een speaker die een doorsnee heeft van 25 centimeter. Het maximale vermogen van deze Cube - 30X is 30 watt.
Het gewicht van de Roland Cube-30X bedraagt 9,3 kilogram. Op al de vier hoeken heeft men profielen gemonteerd om beschadigingen te voorkomen.
Echter is er met een druk op de knop het vermogen terug te brengen naar 2 watt. Dit regelt men via de Roland's Power  Squeezer functie.
Zoals al gezegd er zitten vele mogelijkheden in deze gitaarversterker. Men kan de kanalen schakelen tussen Lead en Clean. Er zit een stemfunctie op de Cube 30. Men kan met deze gitaarversterker opnemen, een koptelefoon er op aan sluiten. Ook zit er een externe ingang op om een CD speler of een MP3 speler in te pluggen. Deze kan men gebruiken tijdens het oefenen.
Roland heeft deze gitaarversterker in 3 uitvoeringen uitgebracht, namelijk in 10, 20 en 30 watt.

Roland Cube-30X voorkant
Roland Cube-30X voorkant

COSM

Dit staat voor "Composite Object Sound Modeling". Dit is een stukje techniek van Roland zelf. In de Roland Cube -30X zitten negen van deze versterker soorten.
En wel de JC Clean, Acoustic, Black Panel, Dyna -Amp, R-Fier Stack, British Combo, Classic Stack, Metal Stack en de Tweed.

Bedieningspaneel

Hieronder volgt een beschrijving en de uitleg van de knoppen die op het bedieningspaneel zitten. Zoals al eerder beschreven, de Cube is een gitaarversterker met vele mogelijkheden.

Input: Hier sluit je de gitaar op aan.

Select: Dit is de schakelaar waarmee je de Clean en Lead kanaal kan selecteren.

Tuner: Hiermee kan je de aangesloten gitaar mee stemmen ( tunen ),

Gain: De Gain knop bedient het distortion niveau van het LEAD kanaal.

Volume: Hiermee kan de gitarist het volume regelen van het LEAD kanaal.

EFX: Met deze knop kan men verschillende effecten kiezen.

Delay/Reverb: Met behulp van deze knop kan men de tijd en sterkte regelen van het Delay effect. Hetzelfde geldt voor de Reverb.

Power Sqeezer: Met deze schakelaar kan men met 1 druk het vermogen terug brengen naar 2 watt, in de plaats van 30 watt.

Aux in: Hier kan men een MP3 of een CD speler inpluggen. Op die manier kan men met de gitaar meespelen.

Foot SW: Dit is van zelf sprekend bedoeld om een voetschakelaar in te pluggen.

Recording out/phones: Hierin kan men een koptelefoon inpluggen.

Power: Ook niet onbelangrijk is de Power knop, hiermee zet men de stoom aan of uit.

Roland Cube-30X regelpaneel
Roland Cube-30X regelpaneel

Equalizer

Het gedeelte Equalizer bevat drie draaiknoppen. Deze knoppen bepalen de kwaliteit van de tonen.

Bass: Met behulp van deze knop regelt men de kwaliteit van de lage tonen
Middle: Hiermee bepaal je de kwaliteit van de middelste tonen.
Treble: Deze knop bepaalt de kwaliteit van de hoge tonen.

Lead kanaal

Met behulp van deze knop kan men acht verschillende instellingen kiezen. Tevens kan men met behulp van deze schakelaar, de snaren kiezen om de gitaar te stemmen.

Acoustic: Door middel het COSM techniek kan men een standaard elektrische gitaar laten klinken als een dynamische akoestische gitaar.

Black Panel: Deze stand zorgt voor rijke lage tonen en helder hoge tonen. Deze stand is gebaseerd op de klassieke  Fender Twin Reverb. Deze stand kan men voor vele muziekstijlen gebruiken.

Brit Combo: Het geluid wat men hiermee creëert is gebaseerd op de bekende VOX AC30TB. Deze versterker werd vaak gebruikt in de Britse muziek geschiedenis. In die tijd beter bekend als de "Merseybeat ".

Tweed: Deze sound is populair bij vele bluesgitaristen, vanwege zijn rauwe klanken. Dit geluid is gebaseerd op de vintage Tweed Fender bassman 4x10 combo.

Classic Stack: Dit geluid heeft de respons van een legendarische versterker van de Marshall. Het betreft de Marshall JMP 1987. Een geliefd geluid voor de het ultieme rock geluid. De Marshall JMP 1987 versterker staat bekend om zijn gelijkmatige geluid.

Metal Stack: Deze stand heeft een hoge gain en is gebaseerd op de Peavy EVH-5150 versterker.

R-Fier Stack: Gebaseerd op de MESA/Boogie Rectifier, een versterker met een behoorlijke hoge gain.

Dyna Amp: Hiermee kan men andere geluiden krijgen door de snaren anders aan te slaan. Wanneer men de snaren zacht aanslaat krijgt men een clean en transparante geluid uit de versterker. Echter wanneer men de snaren harder aanslaat, krijgt men een vervormde hoge gain. Hiermee kan de gitaarspeler veel gevoel leggen in zijn gitaarspel.


Roland Cube-30X achterkant
Roland Cube-30X achterkant


Conclusie

Roland is een gerenommeerde bouwer van gitaarversterkers. Het is een ideaal gitaarversterker om thuis te gebruiken en of mee te nemen naar een oefenruimte.de versterker is makkelijk mee te nemen en te hanteren.  Verder is de Roland Cube-30X is een versterker waar vele mogelijkheden op zitten. Ook kan men met deze gitaarversterker aardig een drumstel bij houden, wat betreft de versterker zijn vermogen.
Wat betreft prijs/kwaliteit verhouding, krijgt men echt waar voor zijn geld.

maandag 26 januari 2015

Norman Studio B50

Norman Studio B50

Algemene informatie

Norman is een zustermerk van de beroemde gitaarbouwer Godin. De gitaren van Norman worden gebouwd in Quebec in Canada. Deze gitaarbouwer maakt alleen akoestische gitaren. De Norman Studio B50 wordt dan ook geleverd in de befaamde tric-kist van Godin. Hoe de tric-kist van Godin werkt, kan men in deze blog lezen in het artikel over de Godin 5th Avenue Uptown GT.

Norman Studio B50 body
Norman Studio B50 body

Bouw


De Norman Studio B50 is wat betreft model een dreadnought. De top van de Norman Studio B50 heeft men gemaakt van spruce, oftewel sparrenhout. Voor de zijkanten en achterkant heeft men gekozen voor esdoorn. Wat dan vooral in het oog springt is het gevlamde houtsoort wat men hiervoor gebruikt heeft.
De zijkanten en achterkant niet gemaakt van een massieve houtsoort, maar van een driedelige laminaat.
Voor de brug heeft gitaarbouwer Norman gekozen voor ebbenhout. De topkam en kam zijn gemaakt van kunststof. Wel van het zogenaamde Tusq, wat heel erg in de buurt komt van de klankeigenschappen van de ivoren kammen.

Norman Studio B50 achterkant
Norman Studio B50 achterkant


Kop


De stemkop van de Norman Studio B50 is heel mooi afgewerkt. Er is voor de stemkop een toplaag van esdoorn gebruikt, met quilt tekening. Voor de hals van deze gitaar gebruikt men esdoorn met een vlam er in. Men gebruikt dit vaak bij de duurdere custom gitaren.
Aan de hals zitten de kop en nekhiel vast gelijmd. Verder werkt men de hals afgelakt met een zeer fijne satijnen laklaag. Deze gitaar heeft 21 mediumfrets van ebbenhout.
Voor de stemkop heeft men gekozen voor sjieke gouden stemmechanieken die aan de achterkant open zijn.

Norman Studio B50 stemkop
Norman Studio B50 stemkop

Conclusie


Voor ruim 700 euro kan men deze gitaar kopen, dit is inclusief de Tric-kist. Deze gitaar valt zeker op met zijn mooie houtsoorten die ze gebruikt hebben voor deze gitaar. Naast de houtsoorten heeft men voor de onderdelen ook goede materialen gebruikt.
De gitaar is verder keurig netjes afgewerkt en gebouwd. Verder is de klank van de Norman Studio B50 zeer sprankelend.

maandag 19 januari 2015

Alhambra J-4 CW A B E5

Alhambra J-4 CW A B E5

Algemene informatie

Wanneer men aan de gitaren van Alhambra denkt, heeft men al gauw een klassieke spaanse gitaar voor ogen. Toch heeft de gitaarbouwer Alhambra ook veel akoestische gitaren gebouwd.
De Alhambra J-4 CW A B E5 is een akoestische jumbo gitaar. Deze gitaar is keurig afgewerkt. Dit is ook iets waar de gitaarbouwer Alhambra om bekend staat.
Dit model van Alhambra is zoals gezegd een jumbo model met een cutaway. Deze gitaar wordt afgeleverd in een gitaarkoffer waarvan de buitenkant van leer is. De binnenkant van de koffer is bekleed met een zwarte stof.

Alhambra J-4 CW A B E5
Alhambra J-4 CW A B E5

Bouw


De top van deze jumbogitaar is gemaakt van massieve " German spruce ". Hiermee bedoelt men dat het hout afkomstig is van een massieve Duitse den. De rest van de klankkast is gemaakt van, zoals Alhambra het zelf noemt, "curly map ". Dit is ook een massieve houtsoort, zodat de gehele klankkast gemaakt is van massieve hout. De zijkant en achterkant zijn licht gevlamd.
Verder heeft Alhmbra de body afgewerkt met een maple binding. De brugzadel van deze gitaar bestaat uit twee delen. Men noemt dit in vaktermen een geintoneerde brug.
De pick-up die Alhambra heeft geplaatst zijn van Fishman E5 Premium.


Achterkant Alhambra
Achterkant Alhambra

Kop

De stemmechanieken zijn op de "normale " manier op de kop geplaatst, elke zijde drie. Verder hebben ze het bekende Alhambra-logo op de stemknop verwerkt.
Alhambra heeft ervoor gekozen om de hals en stemkop uit 1 stuk hout te maken. Via een hiel bevestigt men de hals aan de body. De toets van de Alhambra J-4 heeft 20 fretten, en is gemaakt van ebbenhout. Verder heeft men op de hals de inlays onder de dikke E-snaar geplaatst.

Kop van de Alhambra
Kop van de Alhambra

Conclusie

Zoals men gewend is van de gitaarbouwer Alhambra, is deze jumbo gitaar uitstekend afgewerkt. Er zijn kwalitatieve goede houtsoorten gebruikt. Wanneer men deze gitaar bespeelt hoort men prachtige klanken komen vanuit de volledige massieve klankkast.
De Alhambra J-4 CW A B E5 is te koop voor plusminus 1700 euro. Dit is best wel een behoorlijke prijs voor een gitaar. Maar er worden dan ook wat luxere houtsoorten gebruikt en de gitaar is dan ook perfect gebouwd en afgewerkt.

Brug van de Alhambra J-4
Brug van de Alhambra J-4


dinsdag 13 januari 2015

LTD SCT-607B

LTD SCT-607B

Algemene informatie

De elektrische gitaar LTD SCT-607B is een signature model. En wel van de Deftones gitarist Stephen Carpenter. LTD is een gitaarbouwer die gitaren bouwt, met als moederbedrijf ESP. Men zegt dat LTD de signature "budgetgitaren " bouwt naar idee van de ESP gitaren. Nu wil het niet zeggen dat een LTD gitaar echt goedkoop is. Natuurlijk wel een stuk goedkoper als een ESP gitaar. Gitaarbouwer ESP heeft natuurlijk een goede naam in de gitaarwereld. Er zijn verscheidene beroemde gitaristen die op een ESP gitaar spelen. 
Met deze signature gitaar heeft Stephen Carpenter zijn eigen wensen naar voren gebracht, zoals hij een gitaar graag wil zien. Dus is het niet verwonderlijk dat deze gitaar echt geschikt is voor metal muziek en harde zware rockmuziek.
Wat een groot verschil is met de meeste andere gitaren, de LTD SCT-607B is voorzien van zeven snaren. Of men als gitarist hiermee blij is,dat is heel erg persoonlijk. 
LTD SCT-607B
LTD SCT-607B

Bouw

De LTD SCT-607B is gebouwd in Korea. Men heeft gekozen om als body voor de telecaster model te kiezen. Door de gebruikte materialen is deze gitaar vrij licht wat betreft zijn gewicht.
Verder is de body geheel zwart van kleur, dit in combinatie met de  witte kunststof slagplaat en bindingen in de kleur van parelmoer.
Voor de brug heeft men gekozen voor het type Tune-o-matic, De snaren gaan dwars door de body heen. Verder zijn zowel de tuners als de hardware van goede kwaliteit.
Ze hebben er voor gekozen om geen hals pick-up te plaatsen. Deze gitaar van LTD is alleen voorzien een brug pick-up. Dit zijn wel twee EMG 81's pick-ups. Verder zit er aan de achterkant van de body, het batterijcompartiment. Wanneer men de batterijen wil vervangen, moet men de deksel verwijderen door middel van de schroeven ;los te draaien.
Kop van de LTD SCT-607B
Kop van de LTD SCT-607B

Kop/hals

Doordat deze gitaar is voorzien van zeven snaren, is de hals breder dan de hals van een gitaar met zes snaren. Wel is de hals van de LTD SCT-607B iets langer dan de hals van een Les Paul os een stratocaster. Hierdoor kan men deze gitaar nog iets lager stemmen, doordat de snaren een iets langer zijn. Hierdoor komt er wat extra spanning op de snaren.  Voor de stemmechanieken hebben ze locking tuners gebruikt. Met dit systeem haal je de snaar door de tuner, dan stevig aantrekken en vervolgens de knop dicht te schroeven.
Verder is het een opvallend detail, dat de toets niet is ingelegd met inlays.
De hals van deze gitaar is vervaardigd uit maple. Deze houtsoort wordt veel gebruikt voor de hals van gitaren. Alleen ziet men niks van het hout, doordat de gehele gitaar is afgelakt met een zwarte lak.
Gitaarbouwer LTD heeft ervoor gekozen om de hals van deze gitaar door de gehele body te laten lopen. In vaktermen wordt dit "neck through "genoemd.
Body van LTD SCT-607B
Body LTD SCT-607B

Conclusie

De conclusie van de LTD SCT-607B, is dat het een prima afgewerkte gitaar is. Er zijn goede materialen gebruikt en is verder keurig afgewerkt. Men spreekt altijd dat LTD de budgetgitaar is van de ESP. Maar deze LTD kost toch nog plusminus 1300 euro. Maar ja wat wil wil je, een gitaar van het merk ESP kost al gauw het dubbele.
Toch zeggen de kenners dat men waar voor zijn geld krijgt, en de echte metal en hardrock gitarist zal zich goed kunnen uitleven en genieten met deze elektrische gitaar.
Wat jammer is dat als men deze gitaar koopt, hem mee krijgt in een kartonnen doos. Je zou zeggen dat  er toch wel een draagtas bij kon, bij aankoop van deze gitaar.